ОБЕЛЕЖЕНА 217. ГОДИШЊИЦА ОД БОЈА НА МИШАРУ

Државна церемонија одавања почасти и полагања венаца, одржана је у Мишару код Шапца, код споменика Карађорђу и Мишарским јунацима у недељу 13. августа 2023. године. Цермонију обележавања су у име Одборa за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и в.д. помоћника министра Милош Ковачевић.

Поред државног секретара и помоћника министра, Антића и Ковачевића, венце су положили и одали почаст представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Мачванског управног округа, Града Шапца, Општине Богатић, СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, СУБНОР-а Града Шабца као и удружења и негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Након церемоније полагања венаца и одавања поште, интонирана је Химна Републике Србије. Потом се присутнима обрато Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је између осталога рекао: „Окупили смо се на пољу Мишарскоме, да часно и честито, како доликује нашим славним прецима, обележимо 217. годишњицу чувеног Боја на Мишару. Великог славног боја српске устаничке и народне војске, под командом Вожда Карађорђа, боја који се одиграо на овоме простору од 13. до 15. августа 1806. године, и боја који је у том времену представљао једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског царства“.

217. годишњица Боја на Мишару, обележена је и званичним отварањем за посетиоце, нове сталне музејске поставке посвећене Боју на Мишару у склопу зграде Дома културе коју је отворио градоначелник Шабца др Александар Пајић.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

13. август 2023