ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА И САВСКОГ ВЕНЦА

У препуној сали Градске општине Савски венац свечано је обележен Дан ослобођења Београда и општине Савски венац у Другом светском рату. СУБНОР Савски венац, у сарадњи са Градском општином Савски венац, традиционално је организовао скуп бораца, потомака и поштовалаца наше Народноослободилачке борбе.

Скуп је отворила председница СУБНОР-а Савски венац Олга Стоиљковић Трифуновић након чега су присутни запевали свечану песму СУБНОР-а Србије „Партизан сам тим се дичим“.

Минутом ћутања одата је пошта погинулим борцима у НОР-у, као и борцима и члановима СУБНОР-а умрлим у послератном периоду.

Поздрављени су борци НОР-а, председник Скупштине Градске општине Савски венац Страхиња Кукић, председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић, представници Војске Србије и Војне гимназије, Управе за традицију, стандард и ветеране – сектор за људске ресурсе Министарства одбране, делегације антифашистичких и борачких организација: Лазо Ђокић, потпредседник САБА Републике Хрватске и председник Удруге Вуковарско-сремске жупаније, Мирко Станић, потпредседник СОБНОР-а Црне Горе и председник СУБНОР-а Бијелог Поља, Петар Раић, председник ЗУАБА Загребачке жупаније и Града Загреба, председник САБНОР-а у Кантону Сарајево Мирсад Ћатић, делегације СУБНОР-а Кикинде, Житишта и Банатског Вишњићева, представници ОО СУБНОР-а и ратних јединица, делегације Удружења бораца Шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“, Крајишника, 8.кордунашке, Удружење логораша Јасеновац, Удружења „20. децембар“ из Вранића, Удружења Шпанских бораца 1936-39., Друштва за истину о НОБ-у и Југославији, Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, Центра за социјални рад општине Савски венац, као и директори и представници школа, установа, организација и удружења који поштују НОБ и борачку организацију.

Испред општинске организације СУБНОР Савски венац присутне је поздравила Олга Стоиљковић Трифуновић која је истакла да је ослобођење главног града имало морално-политички значај и изазвало нов борбени полет за коначно ослобођење земље. У пригодном реферату, из извода ратних дневника, цитирала је наређења и заповести Штаба Првог пролетерског корпуса за напад на Београд као и за коначно ослобођење отаџбине од фашистичког окупатора.

Приређен је и пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовале ученице Војне гимназије, Виктор – Вања Блам и Ана Симоновић из Руског дома, ученици ОШ „ Радојка Лакић“ и ОШ „Војвода Мишић“ који су награђени на литерарном и ликовном конкурсу.

Председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић уручио је „МЕДАЉУ БОРЦА“ Јакици Поповић, борцу Народноослободилачког рата и признање „ВЕЛИКО ХВАЛА“ за допринос у развијању и осавремењивању традиција ослободилачких и одбрамбених ратова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије председнику Градске општине Савски венац Милошу Видовићу. У име председника ГО Савски венац признање је примио Страхиња Кукић, председник Скупштине ГО Савски венац.

У преподневним часовима чланови СУБНОР-а Савски венац и Прве пролетерске учествовали су на меморијалном дефилеу „Победа слободе“, од хотела Москва на Теразијама до Трга Републике. Почасни вод кадета Војне академије, њих двадесеторо, носило је реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда, из фундуса Војног музеја. На Тргу Републике одржан је сценско-музички спектакл “Песма слободи”, концерт партизанских песама праћен драмским, плесним и видео секвенцама.

Положени су венци у Кући цвећа, на гроб Врховног команданта Јосипа Броза Тита као и на Спомен плочу погинулим Црвеноармејцима страдалим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године у Улици адмирала Гепрата, на територији општине Савски венац. У име СУБНОР-а и Општине венац су положили борци НОР-а Драгослав Димитиријевић Бели и Љубиша Антонијевић са Александром Жарић, ћерком последњег команданта Прве пролетерске НОУ бригаде Јагоша Жарића, а затим Саветник амбасадора Руске Федерације Олег Ступин и делегација Руског дома у Београду, представници САБА Републике Хрватске, САБНОР-а у Кантону Сарајево и СУБНОР-а Кикинде.