ОБЕЛЕЖЕНА 81-ГОДИШЊИЦА НЕМАЧКОГ БОМБАРДОВАЊА НИША

Полагањем венаца и поменом за настрадале у Нишу обележен је 8. април, Дан сећања на страдале од немачког бомбардовања 1941. године. Цвеће и венце на спомен-обележју на Старом гробљу у Нишу су, осим потомака погинулих, положиле и градске и општинске, делегације војске и полиције, борачких организација и удружења грађана.

У име ГО СУБНОР-а Ниш цвеће је положила делегација у саставу: Анђелко Милићевић, пуковник у пензији, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински управни округ, Душан Новаковић, пуковник у пензији, председник ГО СУБНОР-а Ниш и проф. др Видимир Вељковић, пуковник у пензији, председник Скупштине СУБНОР-а Ниш.

Наиме, бомбардовање Ниша 8. априла 1941. године у оквиру Хитлерове  освете над непокореним Србима, под шифром „Одмазда“, био је један од најцрнијих дана у новијој историји града. Тог дана, у 5,30 сати, два дана након званичног почетка рата у Југославији и бомбардовања Београда, авиони Трећег рајха са 40 бомбардера „штука-јункерс 87“ и двадесетак ловачких авиона, обрушили су се на Ниш. Град је тада први пут бомбардован у Другом светском рату. У том ваздушном нападу страдало је 400 Нишлија, а више од 500 је рањено. Највише је тада страдало радника индустријских постројења који су били у фабрикама или ишли на посао.

Зграде су се рушиле затрпавајући народ. Онеспособљене су водоводна, електрична, телефонска и канализациона мрежа. После напада у граду је настала паника. Више од половине грађана напустило је Ниш и отишло у околна села. Мртве није имао ко да сахрани. Касније, они који су страдали у бомбардовању, сахрањени су у заједничкој гробници на Старом гробљу.

Поред бомбардовања  фашистичке Немачке – 6 пута, Ниш је први на листи градова по броју савезничких бомбардовања током Другог светског рата у 1943. и 1944. години. Амерички и савезнички авиони бомбардовали су га чак 16 пута, када је усмрћено више од 250 цивила, укључујући више десетина деце, на стотине цивила рањено и причињена огромна материјална штета, док су немачке окупациoне снаге претрпеле незнатне губитке. Уствари, Ниш је град који је током Другог светског рата највише бомбардован град на територији Југославије, мање и од Београда 11 пута, Краљева  6 пута, Подгорице, Земуна и Алибунара по 4 пута, Нови Сад 3 пута, Смедерево, Ћуприја и Поповац код Параћина по 2 пута, Сремска Митровица, Рума, Велики Бечкерек (Зрењанин), Крушевац, Пећ, Крагујевац, Ковин, Панчево, Велика Плана, Пријепоље, Куршумлија, Прокупље, Вучје, Лебане, Грделица, Лесковац, Подујево, Рашка, Сталаћ, Косовска Митровица, Приштина и други.

Председник Скупштине СУБНОР града Ниша

Др Видимир Вељковић, редовни професор, пуковник у пензији