ОБЕЛЕЖЕН 7. АПРИЛ – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БРЧКОГ

На партизанском спомен гробљу у Брчком, 7. априла 2022. године, обележена је 77 годишњица ослобођења града у Другом светском рату.

Након  интонирања химни Босне и Херцеговине и бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, на спомен гробље, венце и цвеће, као знак сећања на 437 погинулих бораца НОР-а приликом ослобођења Брчког у Другом светском рату, положила је поред представника локалне организације СУБНОР-а Брчко и 41 делегација из Брчког, Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Словеније.

Делегацију Републике Србије представљале су делегација СУБНОР-а Србије, на челу са председником СУБНОР-а Србије генерал мајором Видосавом Ковачевићем, делегација СУБНОР-а Војводине на челу са председником Јовом Барошевчићем, у чијем саставу су биле и делегације општинских организација СУБНОР-а Инђије, Руме, Сремске Митровице, Сомбора, Апатина као и града Новог Сада, на челу са својим председницима.

Представници, гостију из региона поклонили су се жртвама фашистичког терора и одали пошту свим погинулим борцима народноослободилачког рата.

Председник СУБНОР-а Брчко дистрикта Јанко Вуковић, у свом обраћању, напоменуо је да су се 7. априла 1945. године, четири дана водиле тешке борбе за пробијање обруча око града и да су локални борци потпомогнути војвођанским јединицама у касним вечерњим сатима пробили обруч и ушли у град.

Вуковић је истакао, да су се жестоке борбе тог дана водиле у насељу Стари Брод и да су многи борци тих дана пали за слободу града.

Председник СУБНОР-а Републике Србије, генерал мајор, Видосав Ковачевић одао је дужну пошту свим борцима палим за слободу рекавши да се у Европи све мање слави 9. мај Дан победе над фашизмом, али да се враћа вера у млађе нараштаје који негују традицију очувања НОБ-а.

Једини живи учесник НОР-а из града и борбе за ослобођене Брчког у Другом светском рату деведесетшестогодишњи пуковник у пензији Шериф Карахасановић са поносом истиче да је био командир митраљеског вода и да је имао задатак да са својим војницима спречи рушење моста преко реке Саве, али да у томе нису успели.

Поред  делегација из босанскохерцеговачких градова и региона који су присуствовали обележавању Дана ослобођења Брчког, посебна пажња посвећена је јединој живој партизанки из Словеније Валерији Скрињар Тврз која је својим присуством увеличала прославу.

Председник СУБНОР-а Брчко дистрикта Јанко Вуковић,  одао је признање и изразио своју захвалност за подршку и сарадњу СУБНОР-у Брчко и у то име доделио је медаљу борца генерал мајору Видосаву Ковачевићу председнику СУБНОР-а Србије, и градоначелнику Брчко дистрикта БиХ Еседу Кадрићу, а председнику СУБНОР-а АП Војводине повељу.

Председник СУБНОР-а Србије генерал мајор Видосав Ковачевић доделио је највеће признање СУБНОР-а Србије, „Велико Хвала“ председнику СУБНОР-а Брчко дистрикта Јанку Вукотићу.

На крају свечаности представници свих делегација су се договорили да и даље наставе са заједничким обележавањем значајних догађаја из Другог светског рата и борбе против фашизма.