ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА БОРБЕ НА ДРЕЖНИЧКОЈ ГРАДИНИ И ОДАТА ПОШТА СТРАДАЛИМ РОДОЉУБИМА У ЗЛАКУСИ

Паљењем свећа и полагањем венаца у Спомен парку „Вешала“ у Злакуси делегације Градског одбора СУБНОР-а Ужице, Општинске организације СУБНОР-а Севојно и Месне заједнице Злакуса обележили су годишњицу битке на Дрежничкој Градини и помен стрељаним и обешеним мештанима села.

Прва већа борба у ужичком крају против Немаца и жандарма (укључујући и албанске жандарме) била је 18. августа 1941. године на Дрежничкој Градини. Немаца и жандарма било је неколико стотина а партизана око 45. У неравноправној борби партизани су успели да се извуку из обруча захваљујући способности поручника Слободана Секулића, касније командира Прве ужичке партизанске чете „Радоје Марић“.

У борби на Дрежничкој Градини погинули су народни хероји: Милан Мијалковић и Исидор Барух, Олга Ђуровић, Љубиша Веснић, Радосав Богићевић и Милорад Перишић.

Незадовољни исходом битке на Градини 18. августа 1941. године, а у знак одмазде Немци и њихови сарадници стрељали су а потом обесили осамнаест невиних житеља села Злакуса и једног из Дрежника.

На овом месту страдали су: Марић Велимир, Никитовић Живан, Миливоје и Миленко, Спасојевић Бориша, Миладин, Милован и Петко, Терзић Гвозден и Милисав, Тешић Милан, Милисав, Милија, Периша, Радоје, Слободан и Тиосав, Шуњеварић Миливоје (сви из Злакусе), као и Пауновић Драгомир из Дрежника.

После церемоније полагања венаца и одавања поште присустнима су се обратили председник СУБНОР-а Ужице Милић Вукић и председник Месне заједнице Злакуса Велимир Шуњеварић.

СУБНОР УЖИЦЕ

18.08.2023.