ОБЕЛЕЖЕНО 80. ГОДИНА МАСОВНОГ ОДЛАСКА МАРТИЧАНА У ПАРТИЗАНЕ

У Мартинцима је 23. августа 2023. године, у организацији СУБНОР-а Месне заједнице Мартинци, одржано  традиционалнo обележавање сеоске славе у знак сећања на масован одлазак мештана у партизане током Другог светског рата.

Скупу су присуствовали: представници града Сремске Митровице, чланови Савета Месне заједнице Мартинци, представници установа културе, делегације СУБНОР-а из: Шида, Бајине Баште,  Богатића, Mоловина, Адашеваца, Белегиша, Старих Бановаца, Уба, Старих Бановаца, Ердевика, Лаћарка и других места као и  удружења са подручја села.

После церемоније полагања венаца  и одавања поште палим мештанима Мартинаца крај Споменика у центру села присутнима су се обратили: историчар Данило Јадрански кустос „Музеја Срема”, Мијољуб Јосиповић почасни председник СУБНОР-а општине Богатић и Зоран Мишчевић заменик начелника градске управе за културу и спорт Града Сремске Митровице. Мишчевић је присутне подсетио на 24. август 1943. године када се на Глишином салашу у Забрану код Мартинаца окупило преко 400 младића и девојака расположених за одлазак у партизане.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак