ОДАТА ПОШТА ЖРТВАМА ПОГРОМА У НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ 1942. ГОДИНЕ

У Новом Саду одата је пошта жртвама погрома у Новосадској рацији 1942. години на Кеју жртава рације код споменика „Породица“.

Венце су положили представници Скупштине Града, Владе и Скупштине Војводине, aмбасаде Израела и Мађарске, као и представници Сремске Митровице, Шапца, Крагујевца, Ниша и Земуна, делегације Јеврејске општине Нови Сад, Савеза Јеврејских општина Србије, Јеврејских општина Србије, Матице ромске и потомци жртава Новосадске рације. Након полагања венаца на споменик „Породица“, венац je спуштен и у Дунав са брода Речне флотиле Војске Србије, у присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Милоша Вучевића и градоначелника Милана Ђурића.

У име СУБНОР-а цвеће и венце положиле су делегације СУБНОР-а АП Војводине и СУБНОР-а Града Новог Сада.

„Од почетка окупације, у априлу 1941. године, авет смрти немилосрдно је лутала улицама Новог Сада. Ипак, највећа провала зла десила се током три трагична јануарска дана 1942. године. Дана 21. јануара, застрашујућа тишина надвила се над нашим градом. Ову сабласну атмосферу повремено су прекидали топоти цокула окупаторских војника над залеђеним новосадским улицама, вика официра и пуцњава из ватреног оружја. Када је оружје утихнуло, уследили су бол, неверица и лелек који још увек одзвањају. Да ово није била акција против неких устаника, већ злочин над људским родом, сведочи податак да је готово половина утврђених жртава у Новом Саду билa женског пола. Циљ је био да се Нови Сад очисти од неподобних, и то физичким ликвидацијама, али и расељавањем и протеривањем“ – рекао је градоначелник Милан Ђурић, нагласивши да је завршен поступак пројектовања будућег Меморијалног центра жртава Погрома у Бачкој, чија локација ће бити код Штранда.

У току овогодишње манифестације „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације“, између осталог у СНП уприличена је представа ученика и професора Гимназије Лаза Костић „Некрштени дани“, а отворена је и документарна изложба у КЦНС под називом „Када закон заћути“.

23.01.2024.