OБЕЛЕЖЕНО 82 ГОДИНЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Централни догађај у оквиру обележавања 82. годишњице Новосадске рације одржан је на Кеју жртава рације код споменика „Породица“ у уторак 23. јануара 2024. године.

Рација у јужној Бачкој је назив за масакр којег су над цивилним становништвом јужне Бачке, претежно Србима и Јеврејима, извршили припадници оружаних снага и војске Мађарске за време Другог светског рата током окупације Бачке. Рација је спроведена на Божић у насељима Шајкашке – Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у градовима Бечеју, Србобрану и Темерину и у Новом Саду, нешто касније од 21. до 23. јануара 1942. године. За три дана рације у Новом Саду у водама Дунава је нестало преко 2000 новосађана. Рација је спроведена између 4. и 29. јануара 1942. а отпочела је у Шајкашкој (4-19. јануар), наставила се у Новом Саду (21-23. јануар), и завршила у Бечеју (25-29. јануара).

У име Српске православне цркве молитвени помен одржало је свештенство предвођено његовим преосвештенством епископом бачким господином Иринејом, а Комеморативни обред испред јеврејске заједнице, држао је врховни рабин Србије господин Исак Асиел.

Венце испред споменика „Породица“ положили су представници Града, Покрајине, амбасаде Израела и Мађарске у Србији, представници градова и општина из целе Србије потом са брода Војске Србије, венац је спуштен у Дунав, уз присуство министра одбране Милоша Вучевића.

На комеморацији се присутнима обратио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић који је, између осталог, рекао: „Да је ово злочин над људским родом сведочи податак да је међу жртвама, било готово 50 одсто жена! Под овом леденом водом лежи читав један град људи који ће бити живи све док траје сећање. Заувек ћемо се сећати невиних жртава. Данас не склањамо главу над тим горким временима, зато ћемо и у априлу обележити годишњицу протеривања 15.000 Срба“

Након програма венце и цвеће су положиле и делегације удружења грађана и политичких партија: СУБНОР-а АП Војводине; СУБНОР-а града Новог Сада; Удружења бораца НОР-а Нови Београд и СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

23. јануар 2024