ОДАВАЊЕ ПОШТЕ НАРОДНОМ ХЕРОЈУ

Општинска организација СУБНОР-а Севојно и Градска организација СУБНОР-а Ужице, организовали су помен поводом 58. годишњице од трагичне погибије Народног хероја Слободана Пенезића – Крцуна.

Код Спомен бисте испред Ваљаонице бакра, венaц je положила председница Градске општине Севојно Мирјана Ђурић са сарадницима, кao и делегације СУБНОР-а Ужице, СУБНОР-а Севојно, Историјског архива Ужице, Удружења ветерана Чајетина и СПС Севојно.

Након полагања венаца и одавања поште, скуп је поздравио Милан Ђоковић, председник Општинске организације СУБНОР-а Севојно, а о лику и делу Крцуна говорио је Мрђа Војин, секретар СУБНОР-а Ужице који је том приликом поред осталог истакао:

„Данас смо овде да одамо пошту и положимо цвеће на бисту Слободана Пенезића – Крцуна, једног од најистакнутијих политичких радника Републике Србије.

Човека чије су заслуге за развој Ужица и ужичког краја неупоредиве са било ким. Да одамо пошту нашем Крцуну, чији се живот трагично окончао погибијом на данашњи дан у Селу Шопић надомак Лазаревца у моменту кад је као председник владе Републике Србије могао да да највише свом Ужицу и Републици Србији.

Оставио је дубок и неизбрисив траг у историји Ужица и Србије. Крцуново дело још увек није у потпуности сагледано, често хваљено, али неретко и оспоравано баш од оних који су несумљиво уживали плодове његових дела. Оно што је сигурно, док је био на истакнутим републичким функцијама, деловао је одлучно и бескомпромисно и повлачио храбре потезе који су из темеља мењали Србију а посебно Ужице.Крцун је био темпераментан, емотиван, понекад и експлозиван али до краја одан Отаџбини и друштву социјалне правде у које је истински веровао.

Захваљујући Крцуновој храбрости и истрајности у залагању за свој родни крај, изграђена је Ваљаоница бакра баш овде у Севојну. Захваљујући његовој визији и невероватној упорности, никла је фабрика, која је у годинама постојања и рада, поставила темеље савременог Ужица и пресудно утицала да оно од касабе израсте у модеран град и регионални центар.

Севојничани и сви Ужичани, без обзира на идеолошке и друге разлике, треба да са поштовањем чувају успомену на Слободана Пенезића Крцуна, због његових великих дела и неизмерне  љубави према свом родном крају. Нису ужичани случајно певали „Иде чета чела намрштена а у чети најбољега нема. Нема нама Крцун Слободана“

 Заслужио је Крцун да га чувамо од заборава, да се клањамо његовим сенима и делима“.

СУБНОР УЖИЦЕ

06.11.2022.