Грошница: ВРАЋЕН СЈАЈ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈИМА

Немачки фашисти и њихове слуге су 19. октобра 1941. године зверски стрељали недужне људе у селима Илићево, Маршић и Грошница (по попису њих 415, по шефу казнене експедиције, злочинцу, мајору Кенингу 427, а по другим изворима 438). На местима где су стрељани подигнута су спомен обележја која сведоче о тим злочинима.

СУБНОР Крагујевца је у протеклом периоду обновио 27 споменика а ових дана је кренуо у обнову споменика у насељу Грошница. Уз помоћ фирме „Орлијак“ и агилног власника Желимира Шапоњића, руководство СУБНОР-а предвођено председником, академиком Зиројевићем кренуло је у обнову споменика стрељаним са циљем да им врати сјај и да се сва имена стрељаних од злочиначке руке јасно виде. Како је речено тако је и учињено.

На овај начин СУБНОР исказује дужно поштовање према палима за слободу, чува и негује успомену на њих и отрже их од заборава. Ово је само једна од активности коју СУБНОР Крагујевца и Шумадије, као саставна и недељива целина СУБНОР-а Србије, спроводи у свом свакодневном раду и доказује бригу о славним прецима.