Одлука о оружаном устанку

БЕОГРАД, УСТАНИЧКА ПРЕСТОНИЦА ПОРОБЉЕНЕ ЕВРОПЕ

Традиционално обележавање Дана борца испред куће Рибникара, ове године 4. јула, окупило је борце, потомке и поштоваоце тековина наше Народноослободилачке борбе. Општински одбор СУБНОР-а Савски венац и Месно удружење “Стеван Филиповић”, у сарадњи са Градским одбором СУБНОР-а Београда, тим поводом организовали су свечани скуп.

Након минута ћутања и одавања поште погинулим друговима, на споменик „Позив на устанак”венце су положиле делегације СУБНОР-а Београда, СУБНОР-а Савски венац и Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде, СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе, Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6. личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. личке ударне дивизије, Друштво за истину о НОБ и Југославији, Комунисти Србије и Удружење Југословена из Лајковца.

Председник СУБНОР-а Савски венац Зденко Дупланчић поздравио је присутне делегације и подсетио да је на овај дан, 4. јула 1941. године, Политбиро ЦК КПЈ на челу са генералним секретаром Јосипом Брозом Титом, у кући Рибникара, донео Oдлуку о подизању општенародног оружаног устанка против фашистичког окупатора.

Ратко Крсмановић, у име Градског одбора СУБНОР Београда, обраћајући се присутнима, између осталог, истакао је да посебну захвалност дугујемо онима који су своје животе уградили у темеље слободе и антифашизма као цивилизацијске тековине.

Захвалност свим учесницима величанствене Народноослободилачке и антифашистичке борбе као и њиховим поштоваоцима.

СМРТ ФАШИЗМУ  СЛОБОДА НАРОДУ!