ОДРЖАН САСТАНАК ПОВОДОМ ЗАШТИТЕ СПОМЕНИКА ПОРОДИЦИ АНИЧИЋ У ЈАМЕНИ

У Архиву Војводине је 23. фебруара 2023. године  одржан састанак  са темом  „Заштита споменика у атару села Јамена“.  Споменик је подигнут Савки Аничић, мајци са петоро деце, коју су усташе убиле/поклале 1943. године. На месту споменика се пре осамдесет година налазио салаш породице Аничић у ком су током 1943. године заклале Савку Анићић с своје петоро деце: Николом (11), Савом (9), Јелком (7), Горданом (5) и Миленком (3), они су и сахрањени на месу на коме су убијени.

Како се споменик не налази под заштитом надлежног Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, а тренутно је угрожен његов опстанак, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је иницирао састанак.  Састанку су присуствовали поред  др Небојша Кузмановић – директор Архива Војводине и његових сарадника и  Михаило Јањић – сарадник државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан Центар за националну политику; Небојша Илић – помоћник председника Општине Шид за друштвене делатности; др Бојан Арбутина – представник Музеја жртава геноцида; Борислав Селаковић – потомак и представник породице Аничић; Горана Лемајић – радник Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица; Дејан Уметић – директор Историјског архива „Срем“ из Сремске Митровице и заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак као и представници Архива Војводине.

Закључак састанка је да се започне процес заштите и проглашења овог спомен-обиљежја спомеником културе. Музеј жртава геноцида изразио је жељу да финансира цео пројекат заштите овог споменика, на чему им се искрено захваљују сви присутни на састанку.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

-фотографије Архива Војводине