ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ МАРШ ДО СРПСКОГ ВОЈНИЧКОГ ГРОБЉА У ОСАТИЦИ

Обележавање 145. годишњице Дана ослобоођења Врања од Турака настављено је традиционалним маршом „Стазама ослободилаца Врања из 1878. године“ Врање – Бресница – Осатица. На челу маршевске колоне, ове године, био је председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић.

Испред Споменика погинулим Српским ратницима у Осатици, најпре је интонирана Државна химна „Боже правде“, а затим је одата почаст минутом ћутања. Затим је свештеник Епархије Врањске служио парастос погинулим и преминулим српским ратницима.

О историјском значају овог важног догађаја садржајну беседу одржао председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић. Обраћајући се присутним борцима, потомцима ратника, извиђачима, планинарима и мештанима Моштанице, он је подсетио на историјске чињенице истакавши да је ово прилика да одамо почаст нашим прецима погинулим за ослобођење Врања и оклине од вишевековног турског ропства. ,,Пресудна битка за ослобођење Врања одиграла се 31. јануара у којој је учествовало око 22.000 војника, а завршила се српском победом и заплењивањем бројне османске опреме. После 422 године, 7 месеци и 17 дана робовања под турским јармом – Врање је ослобођено. Српска војска ушла је у варош 31. јануара на дан Светог Атанасија Великог, а врањанци су срдачно дочекали своје ослободиоце. У борбама за ослобођење Врања погинуло је 125 војника, подофоцира и официра, док их је рањено 229. Од болести и рањавања умрло је 114 ратника. Погинули српски ратници сахрањивани су на више места, а највећи број војника сахрањен је у Моштаници, у махали Осатица, овде на Војничком гробљу. Зато се данас са посебним поштовањем сећамо великих жртава храбрих српских ратника који су своје животе дали за слободу. Нека овај споменик на Војничком гробљу у Осатици подсећа данашње и будуће генерације на нашe претке који су погинули у леденом јануару 1878. за ослобођење Врања и околине“, рекао је председник Скупштине града. Такође, додао је да је наша обавеза да негујући сећање на славну историју, унапређујемо своју државу у миру и слободи. ,,На тај начин биће омогућен развој и раст нашег града и државе. И једино тако ћемо моћи да наставимо путем који су нам омогућили наши преци и будемо њихови доследни потомци“, додао је Тричковић.

На Споменику погинулим српским ратницима у Осатици почаст је одата и плолагањем венаца и цвеће присутних делегација: Града Врања, Воjске Србиjе, СУБНОР-а Града Врања, Удружења потомака ратника до 1918. године, Удружења ветерана Врања и Удружења планинара Врања.

29. јануар 2023.