ПАМТИМО ЛЕГЕНДАРНИ ИГМАНСКИ МАРШ

Традиционалним маршем и полагањем венаца и цвећа делегација, на Спомен-обележје припадницима Прве пролетерске бригаде, на Великом пољу на Игману, 28. јануара обележена је 81. годишњица једне од најзначајнијих операција током народноослободилачке борбе у Другом светском рату.

Савез антифашиста и бораца народноослободилачког рата (САБНОР) Кантона Сарајево био је носилац активности организације традиционалног марша и пригодног програма на Игману.

Венце и цвеће на споменик, поред делегације Секције Прве пролетерске НОУ бригаде, делегације Владе Кантона Сарајево, САБНОР Кантона Сарајево, припадника бројних антифашистичких удружења из региона, положила је и делегација представника борачких организација из БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске.

Делегација СУБНОРСрбије и делегација Секције Прве пролетерске НОУ бригаде, и ове године на 81. годишњицу игманског мараша, учествовала је на традиционалном маршу од Брезоваче до Великог поља на Игману, обележавајући легендарни пробој Прве пролетерске НОУ бригаде од Романије до слободне територије у Фочи 1942. године. СУБНОР Србије присуством на овом спектакуларном догађају и великом антифашистичком скупу одаје почаст херојима Игманског марша и свим борцима народноослободилачког рата Југославије.

Делегацију СУБНОР-а Србије предводио је члан председништва Зоран Јаковљевић. Делегацију Секције Прве пролетерске НОУ бригаде предводила је Олга Стоиљковић Трифуновић, а венац на Спомен-обележје на Игману заједно са Олгом, положила је и Александра Жарић ћерка последњег команданта Прве пролетерске НОУ бригаде Јагоша Жарића.

На Игману био је присутан и Албин Пиберник, најмлађи учесник марша 1942. године, који се је пригодним речима и обратио присутним. Евидентно је било присуство доста младих људи, као и чланова невладиних и спортских организација.

Манифестација је почела полагањем венаца и цвијећа на Пландишту – Блажуј, месту одакле је Прва пролетерска кренула на марш. Венац је положила и делегација Прве пролетерске НОУ бригаде.

Колона са учесницима формирана је на локалитету Брезовача, одакле се је у 10.30 часова кренуло на марш до Великог Поља, након полагања венаца на партизанско спомен-обележје и одвања поште жртвама фашизма.

Колона у маршу стигла је до Великог Поља на Игману око 12.30 часова.

Централна свечаност уприличена је крај споменика Прве пролетерске НОУ бригаде . У име делегација борачких организација из региона, скупу се обратио председник САБНОР-а БиХ Сеад Ђулић. Церемонија је завршена кутурно уметничким програмом.

На обележавању годишњице на овој планини у достојанственој атмосфери, сведочећи још једном о снази заједништва и солидарности, било је присутно више од 3.000 антифашиста из целе БиХ и региона.

Игмански марш изведен је у ноћи 27. и 28. јануара 1942. године, по дубоком снегу и великој хладноћи од минус 38 степени, а 800 припадника Прве пролетерске пешачило је 17 сати. Уочи марша Прва пролетерска бригада нашла се на Романији опкољена јаким немачким снагама. Штаб бригаде донео је одлуку о извршењу опасног, али једино могућег покрета. Борци бригаде прошли су покрај Сарајева и преко Игмана извршили покрет ка Фочи, тадашњој слободној територији.

У склопу обележавања Игманског марша шефови делегација регионалних борачких организација били су гости градоначелнице Сарајева др. Бењамина Лондрц Карић у Градској већници. Делегације су обишле импозантно здање, Градску већницу, и пригодну изложбу у њој, а након тога одржан је састанак са градоначелницом. „Из атифашистичког, слободарског Сарајева, заједно шаљемо поруке мира, суживота, међусобног поштовања и уважавања“ – на састанку је истакла градоначелница.

Нако завршеног марша у хотелу „Сарај“, одржан је састанак шефова делегација (договор око заједничког обележавања: Неретве, Сутјеске, Другог засједања АВНОЈ-а). Састанком је председавао председник САБНОР-а БиХ Сеад Ђулић. Између осталог на састанку се разговарало и о предстојећем скупу ветерана у Београду.

28.1.2023