ОДСУДНА ОДБРАНА КРАГУЈЕВЦА У АПРИЛСКОМ РАТУ 1941.

Прича о судбоносном 11. априлу 1941. године и одсудној одбрани Крагујевца, хероизму јунака Војске Краљевине Југославије, страдалих ратника, бораца Пиротехничког батаљона и коњичког дивизиона била би непознаница да није било историјске комисије ГО СУБНОР-а Крагујевац и вишегодишњег истраживања.

Казивање о мајору Драгољубу Јанкову Кргушићу, командиру митраљеске чете Пиротехничког батаљона, који није знао да се повуче пред немачким фашистима и грудима заштитио своје војнике. Поручнику Драгу Говедарици који из херцеговачких врлети скаче на тенкове и херојски гине у поносној Шумадији. Капетану Ото Сепу који у неравноправној борби са немачким месершмитима над селом Дулене, гине јуначки. Милентијевић Миливоју који из митраљеза засипа немачке фашисте и брани свој град и Веселину Дивцу, старом солунском ратнику, носиоцу Карађорђеве звезде и златне Обилића медаље, као и још преко 200 јунака који су животе жртвовали за част Отаџбине. Све би то било непотпуно да СУБНОР као антифашистичка, патриотска и хуманистичка организација, која чува успомену на све слободаре и јунаке Отаџбине, не подсећа на њих и њихово јунаштво.

Тог 11. априла 1941. године ратници вођени љубављу према положеној заклетви и својој земљи, иако малобројни стали су на браник Отаџбине и зауставили напад немачких зликоваца.

Поводом 82.годишњице њихове погибије СУБНОР Крагујевца је положио венце на њихове гробове, одао им пошту и у својим просторијама уз учешће великог броја чланства, подсетио се на њихове жртве и јунаштва. Историјски час о њима, одржали су академик, пук. проф Жељко В Зиројевић и секретар Мирослав Лазаревић.