Опорница

ОСЛОБОДИОЦИМА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Поводом 77.годишњице ослобођења Крагујевца, центра Шумадије кога су 20/21. октобар 1944. ослободиле јединице 17. ударне дивизије НОВЈ и  Црвене армије, положени су венци и одата пошта.

Славном комесару 6. источнобосанске бригаде НОВЈ, Плазибат Анти родом из Макарске који је погинуо предводећи јуриш партизана 20. октобра 1944. године на немачке бункере, почаст су дале делегације Скупштине града, СУБНОР-а Србије, Крагујевца и Шумадије, СНС, као и Геронтолошког завода.

У селу Дивостин крај Крагујевца одата је пошта погинулим борцима из састава 15. мајевичке бригаде и положено цвеће на гробове које су обновили припадници СУБНОР-а Крагујевца.

На спомен обележје погинулим јунацима Црвене армије (њих 1163) у Опорници прегршт цвећа и венаца од града Крагујевца, СУБНОР-а, града Перма у Русији, ученика ОШ „21. октобар“, Друштва српско-руског пријатељства, Клуба акцијаша и волонтера из Крагујевца, политичких партија (СПС и СНС) и потомака. Химне Србије и Русије. Мноштво деце из Шумадије и Руске федерације. Исто тако почаст на Варошком и Палилулском гробљу борцима из ондашњег Совјетског Савеза.

О јунацима Црвене армије и њиховој браћи по оружју и слободи Титовим партизанима говорио је историчар Жељко Зиројевић, помињући генерале Жданова и Пека, Милутина Морачу али и обичне борце. У селу Поскурице крај Крагујевца СУБНОР открива у сарадњи са мештанима и саветима два спомен обележја. Један тројици партизана погинулих за ослобађање Крагујевца, други Црвеноармејцима. Да се не заборави и да се памти док је Србије, Русије, слободе и слободарства.