САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850288Укупно посета:
  • 2633651Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:
[singlepic id=96 w=150 h=100 float=right] Ослобођење Суботице

СУБОТИЦА СВЕЧАНO ПРОСЛАВИЛА
67 ГОДИНА СЛОБОДЕ

У организацији Скупштине Града Суботице и Савеза удружења бораца НОР-а Града Суботице, у Великој већници градске куће одржана је Свечана седница Скупштине Града Суботице поводом обележавања 67.годишњице ослобођења Суботице од фашизма. Присуствовали су одборници Скупштине Града и бројни гости, међу којима: Министар одбране Републике Србије, Драган Шутановац, Председник Међународне федерације покрета отпора и антифашиста (ФИР) господин Ханти Вилмош са сарадницима, Председник СУБНОР-а АП Војводине друг Светомир Атанацковић са сарадницима, представници дипломатско-конзуларних представништава, делегације антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске, пријатељских градова и општина Сомбора и Апатина, а посебно борци 8. војвођанске ударне бригаде.

Председник СУБНОР-а Града Суботице Владимир Вечић, у свом обраћању посебно је поздравио борце, носиоце „Партизанске споменице 1941.“, који су својом храброшћу и непоколебљивошћу водили четворогодишњу неравноправну и крваву борбу против фашистичког окупатора и домаћих издајника, те су храброшћу и јунаштвом донели слободу и извојевали победу над фашизмом.

„Другарице и другови, даме и господо, при сваком обележавању овог значајног датума у историји нашег народа, морамо се подсетити, када су борци Првог суботичког партизанског одреда, под командом легендарног команданта, предратног револуционара, врхунског спортисте и хероја Јована Микића – Спартака, сами, без садејства других јединица, ослободили тог 10. октобра 1944. свој родни град од окупатора. Ослобађајући град, славни командант Спартак је смртно погођен од окупаторског жандарма и издахнуо је на рукама другова сабораца, дајући свој млади живот за слободу народа и победу над фашизмом.“

На крају свог обраћања, Председник Вечић се захвалио локалној самоуправи Града Суботице на свесрдној помоћи и активном учешћу у организацији свих наших борачких манифестација.

Председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, поздрављајући присутне и честитајући им велики празник истакао је: „Посебно ме радује, што овде данас у мултинационалној средини, видим пуну салу оних снага, које су током четворогодишњег народноослободилачког рата водили крваву борбу против зла фашизма. Борци НОР-а у времену у ком живимо суочени су са низом лажи и превара о НОБ-и, са прекрајањем историјских чињеница, па и покушаја неких острашћених историчара да изједначе жртве и џелата. Данас овде у Суботици, наредних дана – читавог месеца октобра, широм Србије, борци НОР-а сећаће се ликова својих сабораца палих за слободу и нико нема право да им то оспорава“.

Говорећи о значају обележавања данашњег празника, Градоначелник Саша Вучинић истакао је, да је најважнији разлог за то, победа над фашистичким једноумљем, које је произвело највеће зло у новијој историји.

Према речима министра одбране Драгана Шутановца – оно што нико у историји нашег народа и државе не може да нам одузме је то, да смо увек били правдољубиви народ који се борио за слободу своје државе. У свим светским ратовима били смо на страни најнапреднијег дела света који се борио против окупатора.

Након свечане седнице, положени су бројни венци на споменик жртава фашизма и у Спомен парку на православном гробњу, погинулим црвеноармејцима.

Свечаност је завршена, Свечаним дефилеом гардијског ешелона и репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије на Тргу слободе.

 Мира Михајловић

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.