Оштар протест

ДАЉЕ РУКЕ ОД ЗРЕЊАНИНА!

У Зрењанину, у центру Баната, појединци су покренули акцију да се граду, после низа деценија, промени име.

Тим поводом су председништва СУБНОР-а Србије и Покрајинског одбора Војводине упутилa јавности саопштење у коме изражавају енергично противљење у нади да се поступак и настојања без основа онемогуће и престане са поништавањем и скрнављењем прошлости и имена доказаних бораца против фашизма.

„Након ретроградних петооктобарских промена настала је и мода поништавања тековина антифашизма, блага савременог доба насталог на темељима сламања нацизма, највећег зла у историји цивилизације, у чије је темеље српски народ положио преко милион и пет стотина хиљада живота.

У време када су многе вредности бачене под ноге, када се некритички и без последица иступа у јавности са неистинама и бесмислицама, обнавља се и иницијатива за промену имена града Зрењанина.

Помало перфидно смишљено, а не без претходних примера, супростављају постхумно, знамените, заслужне и значајне Србе: Краља Петра I Карађорђевића, ослободиоца – Жарку Зрењанину, антифашисти, симболу борбе против нацизма, борцу за једнакост међу људима, просветитељу, Народном хероју.

Улогу и једног и другог српска историја је заблежила и доделила позитивно памћење!

Први се борио за уједињење, а други је бранио то уједињење од нациста и опстанак у слободи и за то је положио живот.

СУБНОР Војводине и Србије, са преко 130 хиљада чланова, против је сваког фалсификовања историјских чињеница, против поништавања тековина антифашизма и против скрнављења доприноса хероја борби против нацизма.

С тога се одлучно супротстављамо иницијативама и идејама које не нуде ништа што се зове бољи живот, будућност наше деце и будућност отаџбине Србије.

Имена градова, па тако и града Зрењанина, не могу бити предмет поигравања појединаца, новоскованих удружења и нису само питање и одлука становника Зрењанина, већ питање и баштина свих грађана Србије.

Свесни последица изолације, санкција, ратова деведесетих, НАТО бомбардовања и дивље, погубне транзиционе приватизације, подржавамо све оне, који се вршењем власти боре да у миру уздигну, изграде и сачувају Републику Србију, као суверену, независну, војно неутралну и просперитетну домовину свих својих грађана, као и све житеље Србије, који достојанствено и часно истрајавају на том путу, чувајући свете тековине антифашизма и слободарства“ – стоји у саопштењу Председништва Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине и Председништва СУБНОР Србије.