Отворено писмо министрима финансија и културе и информисања

УКИНИТЕ ТВ ПРЕТПЛАТУ!

Председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије упутио је отворено писмо министру финансија и привреде Млађану Динкићу и министру културе и информисања Братиславу Петковићу:

 

Годинама РТС и његова уређивачка политика, посебно у културно-историјском и политичком програму, има изразито негативан однос према НОП и НОБ српског народа 1941-1945. и његовом доприносу победи над фашизмом и фашистичким државама у Другом светском рату. Његова програмска активност усмерена је на рехабилитацију фашистичке прошлости у Србији и личности и покрета који су били у функцији одржавања фашистичке окупације и борбе противу НОП који се једини борио против фашистичких окупатора и српског квислинштва и колаборације за ослобођење земље.

РТС информативно игнорише активност СУБНОР-а чак и у оним случајевима када и са органима државе обележава неке значајне догађаје из НОР-а. Камере и новинари РТС се годинама не примећују на скуповима које организује СУБНОР, било да се ради о обележавању догађаја или унутрашње и међународне активности СУБНОР-а.

У филмском и документарном делу програма, о чијим квалитетима постоје различита мишљења, у сваком случају веома скромним, могу се повремено видети неки партизански филм или серија „Отписани“ која има висок степен гледаности. Ми то сматрамо попуњавањем иначе сиромашним телевизијског филмског програма.

Због пристрасног ангажовања РТС на рехабилитацији српског квислинштва, колаборације и сарадника са фашистичким окупаторима, подршке фалсификовању историје Другог светског рата и ширења неистина о НОП и партизанским борцима и њиховом доприносу победи над фашизмом, Републички одбор СУБНОР-а Србије имао је јавну полемику са директором РТС Тијанићем, који је том приликом обмануо јавност у вези снимања серије „Равна Гора“.

Скупштина СУБНОР Србије донела је закључак и обавестила РТС и српску јавност да ће у случају да се настави оваква програмска политика према НОП и снимање серије „Равна Гора“, у којој се пљује по часној антифашистичкој борби народа Србије, позвати борце, чланове СУБНОР-а, потомке, поштоваоце, породице палих бораца и људе антифашистичке опредељености да прекину плаћање претплате за РТС. Ми сматрамо да је Закон којим је успостављена ова обавеза неуставан а начин на који се врши уплата скандалозан. Већина српске јавности, што не треба да Вас убеђујемо, очито је незадовољна програмском политиком РТС и верујемо да је спонтано настао предлог да се укине претплата за РТС, што је на линији нашег опредељења.

РТС је наставио своју програмску политику и активност на рехабилитовању фашистичке колаборације и њених актера, посебно четничког покрета и ген. Драгољуба Михаиловића, због чега ће СУБНОР позвати борце, чланове СУБНОР-а, којих према непотпуним подацима има око 80.000, породице палих бораца, потомке и поштоваоце и све људе антифашистичке опредељености да прекину плаћање претплате за РТС.

То ћемо исто учинити ако дође до евентуалног увођења таксе од 1,5% на износ плата и пензија уместо претплате. У питању је по нашем мишљењу политичка злоупотреба телевизије, њено даље приватизовање од уског броја људи и злоупотреба у трошењу средстава прикупљених путем претплате. Популација коју ми представљамо је најодговорнија према обавезама које утврђује држава и испада да ми финансирамо делатност РТС који све чини да оспори НОП, партизански устанак, нашу четворогодишњу борбу и допринос победи над фашизмом.

Не би желели, господо министри, да у овој изузетно тешкој економској, политичкој и друштвеној ситуацији у којој се налазе грађани и држава Србија, ми борци будемо принуђени да отежавамо напоре нове власти на санирању насталог тешког стања, водимо спорове са државом које не желимо.

Предлог СУБНОР-а је да се хитно укине претплата за РТС а њен програм буде под друштвеном контролом и стварно сервис свих грађана окренут потребама државе и друштва а не приватним интересима уске групе узурпатора те медијске куће.

 

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР-а СРБИЈЕ

Председник

Проф. др Миодраг Зечевић