САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819337Укупно посета:
  • 2564451Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

УКИНИТЕ ТВ ПРЕТПЛАТУ!

Председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије упутио је отворено писмо министру финансија и привреде Млађану Динкићу и министру културе и информисања Братиславу Петковићу:

Годинама РТС и његова уређивачка политика, посебно у културно-историјском и политичком програму, има изразито негативан однос према НОП и НОБ српског народа 1941-1945. и његовом доприносу победи над фашизмом и фашистичким државама у Другом светском рату. Његова програмска активност усмерена је на рехабилитацију фашистичке прошлости у Србији и личности и покрета који су били у функцији одржавања фашистичке окупације и борбе противу НОП који се једини борио против фашистичких окупатора и српског квислинштва и колаборације за ослобођење земље.

РТС информативно игнорише активност СУБНОР-а чак и у оним случајевима када и са органима државе обележава неке значајне догађаје из НОР-а. Камере и новинари РТС се годинама не примећују на скуповима које организује СУБНОР, било да се ради о обележавању догађаја или унутрашње и међународне активности СУБНОР-а.

У филмском и документарном делу програма, о чијим квалитетима постоје различита мишљења, у сваком случају веома скромним, могу се повремено видети неки партизански филм или серија „Отписани“ која има висок степен гледаности. Ми то сматрамо попуњавањем иначе сиромашним телевизијског филмског програма.

Због пристрасног ангажовања РТС на рехабилитацији српског квислинштва, колаборације и сарадника са фашистичким окупаторима, подршке фалсификовању историје Другог светског рата и ширења неистина о НОП и партизанским борцима и њиховом доприносу победи над фашизмом, Републички одбор СУБНОР-а Србије имао је јавну полемику са директором РТС Тијанићем, који је том приликом обмануо јавност у вези снимања серије „Равна Гора“.

Скупштина СУБНОР Србије донела је закључак и обавестила РТС и српску јавност да ће у случају да се настави оваква програмска политика према НОП и снимање серије „Равна Гора“, у којој се пљује по часној антифашистичкој борби народа Србије, позвати борце, чланове СУБНОР-а, потомке, поштоваоце, породице палих бораца и људе антифашистичке опредељености да прекину плаћање претплате за РТС. Ми сматрамо да је Закон којим је успостављена ова обавеза неуставан а начин на који се врши уплата скандалозан. Већина српске јавности, што не треба да Вас убеђујемо, очито је незадовољна програмском политиком РТС и верујемо да је спонтано настао предлог да се укине претплата за РТС, што је на линији нашег опредељења.

РТС је наставио своју програмску политику и активност на рехабилитовању фашистичке колаборације и њених актера, посебно четничког покрета и ген. Драгољуба Михаиловића, због чега ће СУБНОР позвати борце, чланове СУБНОР-а, којих према непотпуним подацима има око 80.000, породице палих бораца, потомке и поштоваоце и све људе антифашистичке опредељености да прекину плаћање претплате за РТС.

То ћемо исто учинити ако дође до евентуалног увођења таксе од 1,5% на износ плата и пензија уместо претплате. У питању је по нашем мишљењу политичка злоупотреба телевизије, њено даље приватизовање од уског броја људи и злоупотреба у трошењу средстава прикупљених путем претплате. Популација коју ми представљамо је најодговорнија према обавезама које утврђује држава и испада да ми финансирамо делатност РТС који све чини да оспори НОП, партизански устанак, нашу четворогодишњу борбу и допринос победи над фашизмом.

Не би желели, господо министри, да у овој изузетно тешкој економској, политичкој и друштвеној ситуацији у којој се налазе грађани и држава Србија, ми борци будемо принуђени да отежавамо напоре нове власти на санирању насталог тешког стања, водимо спорове са државом које не желимо.

Предлог СУБНОР-а је да се хитно укине претплата за РТС а њен програм буде под друштвеном контролом и стварно сервис свих грађана окренут потребама државе и друштва а не приватним интересима уске групе узурпатора те медијске куће.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР-а СРБИЈЕ

Председник

Проф. др Миодраг Зечевић

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.