Реаговање на писање „Блица“ од 7.9.2012

НЕУСПЕШНА ОСВЕТА АНОНИМАЦА

Сви који познају животни пут проф.др Миодрага Зечевића са одобравањем су прихватили одлуку Биографског института САД о проглашењу за личност 2012. године. Једино је редакција „Блица“ на свој својствен начин омаловажила добитника, напала доделу тог изузетног признања и Биографски институт прогласила за гнездо међународног криминала и неморалног пословања.

Познати су острашћени идеолошки однос редакције овог листа и оних који политички и финансијски стоје иза њега према НОП-у, НОБ-у и антифашистичкој борби српског народа и њихова активност на рехабилитацији фашистичке прошлости и њених актера у Србији за време Другог светског рата. Верујемо да је овакав подли напад на проф. Зечевића мотивисан чињеницом да је он актуелни председник СУБНОР-а Србије, иако није због тога, уверени смо, добио то поменуто признање.

Из тих разлога стављамо на увид јавности биографију проф.др Зечевића, која треба да оцени шта стоји иза оваквог напада „Блица“ на морални интегритет добитника и пословање америчке установе.

Ако редакција „Блица“ има стварна сазнања о томе што тврди да се позната биографска установа САД бави криминалним радњама, треба да обавести америчку Амбасаду у Србији, која ће, убеђени смо, предузети одређене мере у интересу своје државе. Иначе, неодговорно писање је јавни недоказани напад на правни, пословни и морални интегритет и активност познате, признате и најзначајније институције те врсте у САД, али и велика злоупотреба јавног медија.

Сматрамо људским и нормалним да лице, чија је биографија укључена у публикацију Биографског института САД, Интернационалног биографског центра Кембриџ у Енглеској или ма којег другог издавача, наручи и купи ту публикацију, што редакција „Блица“ у својој небулози сматра да је криминална радња.

Проблем редакције „Блица“ је у томе, ако није намера, што не разуме природу установа које у своје сефове депонују на милионе биографија успешних људи из целог света и по утврђеним критеријумима их класификују и чине доступним јавности. И енциклопедије су део таквог рада сваке земље. Штампа ове врсте живи од полуистина и извртања истине, јер другачије не би могла да опстане, поготово у правно несређеним и разореним државама где је држе људи из сенке и користи у прљаве намере.

 

Информативна служба СУБНОР-а Србије