САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869785Укупно посета:
  • 2664781Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Да ли ће „Равна гора” променити Србију?

У својим ударним информативним емисијама РТС нас последњих дана обавештава да је почело снимање тв серије „Равна гора”. Да је то капитални пројекат од изузетне друштвене важности и један од најзначајнијих пројеката које је РТС реализовао у последњих неколико година. Аутор ове серије који је истовремено сценариста, редитељ и продуцентје изјавио: „Ово је серија о српској катаклизми током Другог светског рата, највећи пројекат у историји наше телевизије. Истина о братоубилачкој трагедији помоћи ће нам да далеко боље схватимо данашње безнађе. Србија после ове серије неће вишe бити иста.“

Не знам много примера у историји телевизије где је једна тв серија изменила читаву државу и њен народ.

Да ли је тв серија „ Далас“ променила Америку, „Мућке“ Енглеску, „Бела лађа“ Србију?

Не спорим да је Србији потребна серија о Равној гори. Да мири а не да свађа. Да би то постигла, тв серија мора да буде изузетно значајно и вредно уметничко дело. Засновано на врхунској литератури и изузетној редитељској имагинацији.

Зато што се ради о судбоносним, историјским догађањима за ову земљу, веома је битно на какав ће уметнички начин они бити представљени.

Пример такве серије може да буде тв серија „Берлин Александерплатз“, (1980) Рајнера Вернера Фасбиндера по роману Алфреда Доблина, која је заиста утицала на свест и савест немачког народа тих година. Серија говори о догађајима у Немачкој тридесетих година, пропасти Вајмарске републике и појави фашизма.

Али то је режирао Фасбиндер по изузетном роману Алфреда Доблина.

Тв серија „Равна гора“ је најављена као један од најзначајнијих и највећих пројеката у историји наше телевизије. Мало сам збуњен: шта је руководило РТС да једном аутору који поштено речено није ни истакнути писац ни значајан филмски редитељ повери овако одговоран посао?

Зашто РТС није понудио Драгославу Михајловићу да напише тв серију „Равна гора“. Некада је постојао обичај на РТС-у да се интерно позивају врхунски писци да пишу за ТВ.

Можда би Драгослав Михајловић одбио ову понуду. Али ту су: Љубомир Симовић, Горан Петровић, Радосав Петковић, Видосав Стевановић, Милисав Савић, Мирослав Јосић Вишњић, Данило Николић… То су имена којих се прво присећам. Врхунски српски писци који би, сигуран сам, написали сценарио за ову тв серију боље од писца аматера.

Друго питање: редитељ? Зар овако значајан пројекат не заслужује и редитеља од имена и угледа. Да ли је режија нуђена Кустурици, Слободану Шијану, Срђану Карановићу, Горану Марковићу, Миши Радивојевићу, Пуриши Ђорђевићу. (Славни португалски филмски редитељ Маноела де Оливеире снима филмове у 104 години. Његов филм „Гебо и сенке’ управоје приказан на филмском фестивалу у Венецији).

Нисам сигуран да ће тв серија „Равна гора“ променити државу Србију. Али сам сигуран да држава Србија треба да промени телевизију.

И за крај, увек је добро сетити се умног Данила Киша: „Срећом страсти као и несреће имају свој век, као биљке и животиње.“

Предраг Перишић,

професор на ФДУ

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.