САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811281Укупно посета:
  • 2540728Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СПЕЦИЈАЛЦИ ПРОТИВ „ЦРВЕНОГ ГЕНЕРАЛА“

У селу Павлиш, надомак Вршца, обележена је успомена на херојско страдање Жарка Зрењнанина Уче и Страхиње Стефановића.

Достојанству сећања допринели су СУБНОР у сарадњи са Основном школом „Ђура Јакшић“ и Месном заједницом из Павлиша, уз подршку и учешће самоуправе града Вршца.

Приређен је Мали час из историје  коме су свој допринос дао драмски уметник Иван Ђорђевић, који је адаптирао и умећем дочарао хронологију догаћаја у епској ноћи 4. новембра 1942. године у којој су седам стотина припадника, по злу знане нацистичке немачке дивизије Принц Еуген и припадника специјалне полиције окупационих снага за Банат, троструким обручем затворили одступницу „Црвеном генералу“ Зрењанину и захваљајући усуду издаје, у неравноправном окршају лишили га живота и тако осиромашили одлуке Првог заседања АВНОЈ-а, одржаног под крај новембра исте године, јер се очекивало да ће својим, несуђеним учешћем, дати значајан допринос будућем устројству Републике Југославије, са нераскидивом припадношћу Војводине у ткиву српске државе.

Драмски доживљај употпунио је ученик петог разреда Основне школе „Ђура Јакшић“, Беким Круези, интерпретацијом стихова Васка Попе, посвећене учитељу кога су убили „кукасти надљуди“.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Драгољуб Ђорђевић дао је шлагворт уметнику тиме што је описао прилике са почетка Другог светског рата, започетог у Југославији 6. априла 1941 године, бомбардерским нападом на слободарски Београд, као зверски одговор Хитлеровог Трећег рајха на рушење широм Србије мартовског Тројног пакта закљученог са силама фашистичке осовине пером министра Цинцара Марковића у намесничкој влади кнеза Павла Карађорђевића.

Краљ Петар Други Карађорђевић и влада су побегли, држава је раскомадана и у општем безнађу у прегаженој Европи, мит о непобедивости нацистичке армаде начели су родољуби у Банату предвођени просветитељем и неустрашивим борцем за слободу, Жарком Зрењнанином, који је организовао побуну већ јуна 1941, по широким равницама, селима и градовима Баната и допринео да се четтири године касније, заједничка храброст народа потврди победом над фашизмом и да непобедивих нема кад се војује и за слободу мре.

Члан Градског већа, професор Вељко Стојановић, говорећи у име градоначелнице Вршца, посебно је нагласио:

„Част ми је да се обратим са места где су херојски положили животе наши синови Жарко Зрењанин и Страхиња Стефановић, за добробит и бољитак и наду у боље сутра за човечанство. Насупрот тој племенитој идеји, стајале су силе мрака, фашизма и нацизма, претећи људском роду и цивилизацији.“

„Сада је покушај ревизије историје у току, можемо се запитати да ли је жртва била узалудна? Једини могући одговор је да није, јер идеал правде, слободе, херојства и поштења, вечно живи. Ни један од њих није се руководио чињеницом која их сила напада, већ које светиње бране. Зато је њихов пример уписан у вечну књигу живота и сећања нашег народа о чуварима слободе од Косовског боја па до данашњег дана“ – истакао је професор Срђан Јовановић, директор школе „Ђура Јакшић“ из Павлиша.

Минутом ћутања и полагањем венаца окончано је свечано сећање на хероје.

Пред својом школом, ђаци су потом, са представницима СУБНОР-а, засадили стабла у спомен хероја, подржавајући акцију на подизању Парка мира и слободе.

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
30°
Partly Cloudy
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.