САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863916Укупно посета:
  • 2655529Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЧАС ИЗ ПРАВЕ ИСТОРИЈЕ

Зором, у три часа ујутру 4. новембра 1942, злогласне немачке дивизије „Принц Еуген“ и стотинак припадника специјалне полиције. Наредба окупатора је гласила: ухватити живог „црвеног генерала Жарка Зрењанина“.

Осам стотина против једног Жарка, који треба да крене у Бихаћ на Прво заседање АВНОЈ-а. Позив је стигао строгим конспиративним путем од Јосипа Броза Тита. На заседању ће  се расправљати о будућем, народном устројству државе Југославије. Жарково присуство је веома важно. Он је секретар КПЈ за Војводину. Залаже се да Војводина остане у саставу Србије и Југославије, онако како је о томе одлучила велика Народна скупштина у Новом Саду 1918. године.

Очекује, од своје предратне сараднице, професорке Зорке Крагић, да му достави немачку униформу, документе и нешто новца.

Обавештен  о месту у коме се налази, од окупације Баната непрекидно прогоњени Уча, генерал Франц Рајт, командант окупационих немачких снага за Банат, са седиштем у Петровграду, лично командује ноћном  операцијом, испланираној до у детаљ.

Намера непријатеља да га ухвате живог није остварена. Рањени херој чува последњи метак за себе. Са њим до краја остаје и Страхиња Стефановић.

Сећање и чување успомене, пред кућом страдања, пренео  је Драгољуб Ђорђевић, председник вршачког одбора СУБНОР-а. Са пуном пажњом под благом кишом, у достојанственој тишини, истину о херојима антифашизма, слушало је две стотине ђака основне школе „Ђура Јакшић“ из Павлиша, са професорима, мештани, чланови градског већа Вршца и мноштво чланова СУБНОР.

Пригодном беседом обратио се професор Вељко Стојановић који је говорио зашто је важно да се сећамо и чувамо успомену на оне који су се борили за нашу слободу, јер ћемо тако боље разумети зашто је слобода важна и зашто за њу треба да се боримо, зато што нам омогућава да сви заједно имамо будућност.

Лаура Мику, ученица седмог разреда и Бојан Ћеримовић, ученик осмог разреда, говорили су родољубиву поезију.

Након свечаности, ђаци и професори су пред својом школом засадили две јабуке у оквиру сталне акције СУБНОР у Вршцу, под називом „Подизање паркова мира и слободе“.

Час из историје приредио је општински одбор СУБНОР-а у сарадњи са Данком Станковић, директорком Основне школе „Ђура Јакшић“ и Месном заједницом из Павлиша, уз подршку локалне самоуправе Вршца.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.