Пчињски округ

ВРАЊАНЦИ СВОЈИМ ЈУНАЦИМА

Борци Врања нису пропустили учешће у обележавању годишњице пробоја Сремског фронта и велике победе над фашистима. Делегација коју је предводио Мирољуб Стојчић, председник СУБНОР-а Пчињског округа, поводом седамдесет прве годишњице је присуствовала обележавању у Адашевцима.

Трагом ратника из свога краја Врањанци су се потом упутили у суседне Батровце где су подигнута спомен обележја 22. дивизији и 8. српској ударној бригади, у чијем су саставу били борци из врањског краја и околине. У Батровцима се придружила и делегација Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан коју је предводио председник Драгутин Димчевски.

Венци и цвеће положени су најпре на споменик у центру села, велику гранитну стену допремљену из Моминог камена недалеко од Врања, са спомен плочом посвећеном 22. српској дивизији. Потом се делагација упутила ка реци Босут, до спомен обележја подигнутог у славу 8. српске ударне бригаде која је баш на том месту кренула, шест сати пре свих других јединица, у форсирање реке да се направи мостобран и скрене пажња са планираног главног удара.

Положени су венци и цвеће, потом је госте из Врања и Владичиног Хана поздравио председник СУБНОР-а лепог сремског села Зоран Драгослављевић. Потом је говорио Стојан Младеновић председник ГО СУБНОР-а Врање. Он је посебно истакао значај сремског фронта у коначном слому фашизма када је убрзо дошла дуго чекана слобода. Осма, Десета и Дванаеста бригада у саставу 22. дивизије дале су велике жртве и допринос слому немачке солдатеске. Због свега тога овај догађај на трпи никаква историјска прекрајања. Осма српска бригада прешла је реку Босут уз велике жртве, а Дивизија је само првог дана имала 428 погинулих бораца. Поменуо је да је врањски крај имао око 15 хиљада бораца, а да се својим кућама нису вратили њих 954, чему треба додати и 660 цивилних жртава. Потом је, већ традиционално, из чамца бачено цвеће у Босут чиме је одата почаст онима, који су у њеној хладној води завршили свој живот.

Обратио се и Мирољуб Стојчић, председник Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа, који је као тадашњи председник Општине Врање био један од носилаца изградње ових спомен обележја.

Говорио је и Жарко Вучковић, житељ Батроваца, који је као дечак био сведок великих збивања.

Увек добри домаћини, са председником Месне заједнице Драженом Шипком на челу, госте увек обрадују топлим дочеком и пријатељски. Овог пута се придружио и председник Општине Шид Никола Весић са сарадницима.