САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 848421Укупно посета:
  • 2630858Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ВРАЊАНЦИ СВОЈИМ ЈУНАЦИМА

Борци Врања нису пропустили учешће у обележавању годишњице пробоја Сремског фронта и велике победе над фашистима. Делегација коју је предводио Мирољуб Стојчић, председник СУБНОР-а Пчињског округа, поводом седамдесет прве годишњице је присуствовала обележавању у Адашевцима.

Трагом ратника из свога краја Врањанци су се потом упутили у суседне Батровце где су подигнута спомен обележја 22. дивизији и 8. српској ударној бригади, у чијем су саставу били борци из врањског краја и околине. У Батровцима се придружила и делегација Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан коју је предводио председник Драгутин Димчевски.

Венци и цвеће положени су најпре на споменик у центру села, велику гранитну стену допремљену из Моминог камена недалеко од Врања, са спомен плочом посвећеном 22. српској дивизији. Потом се делагација упутила ка реци Босут, до спомен обележја подигнутог у славу 8. српске ударне бригаде која је баш на том месту кренула, шест сати пре свих других јединица, у форсирање реке да се направи мостобран и скрене пажња са планираног главног удара.

Положени су венци и цвеће, потом је госте из Врања и Владичиног Хана поздравио председник СУБНОР-а лепог сремског села Зоран Драгослављевић. Потом је говорио Стојан Младеновић председник ГО СУБНОР-а Врање. Он је посебно истакао значај сремског фронта у коначном слому фашизма када је убрзо дошла дуго чекана слобода. Осма, Десета и Дванаеста бригада у саставу 22. дивизије дале су велике жртве и допринос слому немачке солдатеске. Због свега тога овај догађај на трпи никаква историјска прекрајања. Осма српска бригада прешла је реку Босут уз велике жртве, а Дивизија је само првог дана имала 428 погинулих бораца. Поменуо је да је врањски крај имао око 15 хиљада бораца, а да се својим кућама нису вратили њих 954, чему треба додати и 660 цивилних жртава. Потом је, већ традиционално, из чамца бачено цвеће у Босут чиме је одата почаст онима, који су у њеној хладној води завршили свој живот.

Обратио се и Мирољуб Стојчић, председник Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа, који је као тадашњи председник Општине Врање био један од носилаца изградње ових спомен обележја.

Говорио је и Жарко Вучковић, житељ Батроваца, који је као дечак био сведок великих збивања.

Увек добри домаћини, са председником Месне заједнице Драженом Шипком на челу, госте увек обрадују топлим дочеком и пријатељски. Овог пута се придружио и председник Општине Шид Никола Весић са сарадницима.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.