САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850403Укупно посета:
  • 2633816Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПИСМО ИЗ МОСКВЕ: ГДЕ ЈЕ МОЈ ДЕДА?

Из разних делова света, као и из наше земље, готово свакодневно стижу писма СУБНОР-у Србије са различитом садржином. Многи читаоци нашег портала на интернетској мрежи и часописа „Борац“ интересују се, поред осталог, о ратној судбини својих ближњих.

Тако је из Руске Федерације стигло питање Владимира Рошћепкина да ли СУБНОР, као репрезентативна организација ветерана позната и у светским оквирима, може да сазна где се налази у Србији гроб његовог деде иначе хероја Совјетског Савеза за подвиге у Другом светском рату.

Поменути официр Црвене армије Василиј Дмитријевич погинуо је у октобру 1944. године као командир ваздухопловне ескадриле негде, по сазнању његових потомака, на подручју Срема. Вероватно изнад села Лаћарак, у близини Сремске Митровице, где је наводно и сахрањен.

Унук Рошћепкина је обавестио СУБНОР Србије како верује и у то да је хероју Совјетског Савеза подигнут и споменик на старом православном гробљу у Митровици, по идеји уметнице Ирине Непокољчицке негде педесетих година прошлог века.

Идући трагом ових података, СУБНОР Србије је преко своје матичне организације у Сремској Митровици утврдио да споменик постоји, одржаван је и са пијететом чуван. Направљени су и снимци са лица места и о свему обавештена породица хероја у Русији.  Као и амбасада РФ у Београду.

Иначе, СУБНОР Србије одржава сталне успешне пријатељске контакте и са Сверуском организацијом ветерана Руске Федерације са седиштем у Москви и заједнички учествује у многим међународним акцијама од интереса за мир и разумевање у свету.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.