САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 864204Укупно посета:
 • 2655995Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СТОП  ЗА  ЗЛОЧИНЕ  НАТО

Није добро стање на планети у времену које живимо. Има видљивијих, што би рекли конференцијаши, помака у потоњим данима, али све то није довољно за миран сан и сигурну сутрашњицу.

Војни напади на суверене државе под лажним оптужбама, беспримерно ракетирање читавих народа, изазивање грађанских и верских ратова са несагледивим последицама, свргавање легално изабраних власти и довођење подесних и подобних политичких и идеолошких гарнитура, непрестано злокобно звецкање оружјем и зарад отимања богатих природних ресурса и проширивања господства – општи су, на жалост, именитељи ситуације на светској сцени.

КО  ДА ЗАБОРАВИ 1999?

Србија је на сопственим плећима пребродила 1999.године тежак период, читавих 78 дана, кад су чланице НАТО, без најаве рата и мериторне одлуке Савета безбедности ОУН, брутално бомбардовале служећи се циничном лозинком ”Милосрдни анђео”.

То време, кад је убијено више од две хиљаде људи и онеспособљено и десет пута више, уништена готово сва привредна инфраструктура, порушени мостови, исечени пруге, путеви и далеководи, сравњене болнице, школе, дечји вртићи, никад неће исчилити из памћења Србије. Али ни жеља да се такви организовани злочини, под маском залагања за људска права и ширења тобожње демократије, никад и нигде више не смеју да понове.

Мора да дође и време кад ће за недела одговарати и разни државници и њихови поклисари који су подастирали неистине како би унапред оправдали милитантне акције и сејали смрт на српским просторима, а сада то исто, под непромењеним заставама и унапред наученим пројектима, чине на разним континентима.

СУБНОР Србије, у заједништву са својим колективним члановима, респектабилним Београдским форумом за свет равноправних и Клубом генерала и адмирала, у интензивним је припремама за обележавања петнаесте годишњице НАТО агресије на нашу државу.

Тим поводом је прецизиран програм, о коме се расправљало на састанку коме је руководио Живадин Јовановић, председник Београдског форума и дугогодишњи дипломата, министар иностраних послова.

СКУП  ИЗ  ЦЕЛОГ  СВЕТA

Централна манифестација одржаће се 22.и 23. марта 2014.године у Центру Сава. И биће посвећена миру у условима глобалног интервенционизма, милитаризације и светске кризе.

Тема обележавања значајног датума у историји Србије, петнаестогодишњице агресије НАТО, окупиће најзначајније личности из света и наше земље, угледне научне, културне и јавне раднике, представнике независних нестраначких групација, партнерских удружења са разних континената. Многи су већ сада, неколико месеци унапред, потврдили учешће сватајући и уважавајући разлоге за такво квалитетно окупљање и потребу да се чује одлучна реч у корист мира и разумевања.

Организатори су предвидели и изложбу фотографија о последицама НАТО агресије, као и смотру документарних филмова о злочинима над српским народом и трајном уништавању објеката приликом ракетирања бомбама напуњеним и радиоактивним супстанцама са несагледивим дугорочним последицама по здравље становништва.

СУБНОР Србије, Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала Србије већ дуже време су у непрестаној акцији да Влада Србије и Градска скупштина легализују и визуелно упристоје већ постојећи Споменик, вечну бакљу слободе, на Ушћу у Београду, у знак сећања на све жртве нелегалне акције НАТО током 1999.године.

Споменик на Ушћу, где поменуте и уопште антифашистичке организације и људи добре воље и поборници мира и правде, сваког марта, на дан почетка агресије, одају пошту пострадалим.

То ће се засигурно догодити и 24. марта 2014. Уз наду да ће се тада, уз народ, меморијална свечаност одржати и у присуству и сарадњу органа државе чији су представници, иначе, чврсто обећали да ће тако бити.

     

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Петнаестогодишњица

 • Todor Pavlov каже:

  Sve komunističke,levičarske i slobodarske patriocke partije i organizacije širom planete zemlje treba da da podrže sadašnjim režim u Siriji i Vladu Bašara el Asada jer tu istu vladu čine komunisti koji su deo Vladajuće većine u Siriji ukoliko Islamski pobunjenici budu preuzeli vlast komunisti više neće činiti Vladajuću većinu u Siriji neći učestvovati u državnoj vlasti i biće proganjani ubijani i proterivani ukoliko u građanskom ratu u Siriji budu pobedili Američki saveznici-Islamski pobunjenici sadašnja vlast u Siriji je legitimna i demokracka dok ukoliko dođu islamisti na vlast Sirijski komunisti biće potpuno uništeni ko u našoj državi Saveznoj Republici Jugoslaviji dolaskom na vlast kontrarevoucionara DOS-ovaca (Demokracke opozicije Srbije) 5.oktobra.2000.godine levičarske partije i leve ideje su faktički od tog trenutka i prestale da postoje nekadašnje levičarske partije košto je bio SPS koji više nije socijalistička partija već socijaldemokracka a JUL više nepostoji dok su komunističke partije u našoj državi zakonski diskriminsane donošenjem novog zakona o političkim partijama gde nisu uspele da se ponovo preregistruju tačnije da budu registrovane partije u Srbiji,takav isti scenari i još i gori može da bude i u Siriji sa levičarskim i komunističkim partijama koje trenutno čine vladajuću većinu u Siriji i čiji je vrhovni državni lider i vođa samo Bašar el Asad tako da komunističe i levičarske partije širom sveta treba da oštro osude eventuelnu Američku agresiju na Siriju i da žestoko i bez rezerve podrže režim Bašara el Asada.

 • pedjaza каже:

  Nakon završetka Drugog svetskog rata 1945. godine, decenijama smo obeležavali zanačajne datume iz NOR-a, ali i drugih ratova iz ranijeg perioda. Sva ta obeležavanja su bila u uverenju da nam se tako nešto više nikada neće dogoditi, računajući na jačanje ljuske sveti i prevaziđenost ratova kao načina za rešavanje bilo kakvih sporova.
  Na žalost, nije bilo onakako kako smo mislili. U pretposlednjoj godini 20. veka, na našu zemlju su izvršile stravičnu agresiju članice NATO pakta, vojnog saveza, osnovanog 1949. godine, kao jednog od faktora očuvanja mira i stabilnosti u svetu nakon Drugog svetskog rata. To je bilo prvi put u istoriji pomenutog saveza, da bude napadnuta zemlja koja nije predhodno napala ni jednu članicu tog saveza, a ujedno prva i do sada jedina zemlja u Evropi koju je NATO napao. Ako se tome doda da je NATO ovu operaciju izvršio samoinicijativno, bez dozvole UN, onda se dolazi do zaključka u kojoj je meri prekršeno međunarodno pravo i poredak uspostavljen u svetu posle Drugog svetskog rata.
  Zbog svega toga, petnaestogodišnjicu od početka NATO agresije na SRJ, ali i svaku drugu godišnjicu tog nemilog događaja, treba obeležiti na način koji će, između ostalog, omogućiti da istaknuti stručnjaci iz oblasti prava, istorije, diplomatije, vojnih nauka i drugih oblasti, iznesu svoje stavove na tu temu, sa različitih aspekata.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.