ПЕТРОВА ВОДЕНИЦА ОПЕТ СИЈА

Дана 12. јула 1941. године у Грошници, у воденици Петра Недељковића, одржано је саветовање партијских руководилаца ОК КПЈ за Крагујевац, коме су присуствовали Бранко Крсмановић, шпански борац члан ГШ НОП одреда за Србију, Ћећа Стефановић инструктор ПК КПЈ за Србију, Раја Недељковић, Тоза Драговић, Мијалко Тодоровић-Плави, (сви проглашени за Народне хероје), на коме је донета одлука о формирању  Крагујевачког партизанског одреда, једног од првих одреда у Србији. Већ сутрадан састали су се Богољуб Крговић, Живадин Несторовић из Груже, који су понели смернице о дизању устанка а исте им је уручио Мијалко Тодоровић, док је за команданта одреда одређен Раја Недељковић, заменика Милоје Симовић и за комесара Тоза Драговић кога је због одласка на дужност секретара МК КПЈ заменио Владимир Дедијер.

Захваљујући ангажовању СУБНОР-а Крагујевца, Завода за заштиту споменика и Покрету социјалиста Крагујевца изведена је прва добровољна акција на сређивању прилаза и око саме воденице а затим и преко Министарства за рад, борачка и социјална питања, обновљена Петрова воденица у првобитно стање што је успешно и завршено.

Народни музеј је неколико дана пре тога донео Одлуку о формирању Програмског савета за формирање сталне поставке у Петровој воденици која ће одсликати овај значајан догађај из наше славне историје. Међу члановима Програмског савета је и представник СУБНОР-а Крагујевац што у многоме говори о значају ове институције у нашем друштву.

На овај начин ће Петрова воденица поново оживети као стециште и место обележавања историјских догађаја из наше прошлости.