ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА ВЕЛИКЕ БАТИНСКЕ БИТКЕ

На простору Спомен комплекса музеја Батинке битке у Бездану, поводом 76-те годишњице 11. новембра с почетком у 11 часова традиционално је одата пошта борцима Батинске битке, једне од најзначајнијих битакa у завршници ослобођења Југославије од окупације.

На десној обали Дунава биле су снаге које су непуне четири године раније окупирале нашу земљу. На левој, јединице југословенске Народноослободилачке војске и славне совјетске Црвене армије, заувек здружени борци совјетског 75. стрељачког корпуса и 51. војвођанске дивизије, којима су се, у наставку операције која је потрајала све до 27. новембра 1944. и коначног ослобођења целе Барање, прикључили и нови ешалони совјетске 57. армије и 3. украјинског фронта.

Тим поводом је и ове године код Спомен комплекса музеја Батинке битке, у Бездану, одана почаст погинулим борцима и учесницима Батинске битке. Испред града Сомбора, присутнима се обратио председник Скупштине града Зоран Рус, који је рекао:

„За нешто више од две недеље, колико је Батинска битка трајала, у тај небески строј бесмртника уписано је 2.175 имена – 788 југословенских и 1.387 совјетских бораца. Не смемо дозволити релативизовање антифашистичке борбе, не смемо, у име прећутаних историјских неправди, начинити још већу неправду према онима који су слободу изборили, према самима себи који ту слободу уживамо и будућности наше деце, која ту слободу заслужују. За све нас, антифашизам је услов свих услова! У име свих сабраних данас на овом месту и у своје лично име, захваљујем борцима Народноослободилачке војске и Црвене армије, јер је њихова порука нама: фашизам – никад више“.

Скупу се обратио први секретар амбасаде Руске федерације у Србији Игор Киселев, посебно се захвалио борцима НОР-а који су заједно са Црвеном армијом водили ову тешку и крваву Батинску битку наглашавајући да је тим чином по ко зна који пут исписана заједничка страница братства наша два народа.

Јово Борошевчић, у име Покрајинског одбора СУБНОР АПВ и СУБНОР Србије и председника, генерала Видосава Ковачевића, поздравио је  присутне посебно се захвалио локалној самоуправи града Сомбора, која пружа несебичну подршку организацији СУБНОР-а у Сомбору наглашавајући да овакве и све друге датуме из Другог светског рата не смемо никада заборавити радећи на томе да младе генерације усвоје све позитивне тековине ослободилачких ратова Србије. Посебно је нагласио значај Батинске битке у завршним операцијама за ослобођење земље и слом фашизма у Европи. Истакао је огромни хероизам и пожртвованост бораца НОР-а и Црвене армије који су раме уз раме не штедећи своје животе довели до победе и слободе.

Полагањем венаца су почаст палим борцима за слободу одали председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус, заменица градоначелника Љиљана Тица и члан градског већа Мирослав Ковачић испред Града Сомбора, први секретар у Амбасади Руске федерације Игор Киселев и саветник у Амбасади Руске Федерације Олег Ступин, делегација Покрајинског одбора СУБНОР и СУБНОР града Сомбора, делегација Првог центра за обуку Војске Србије, као и одбори СУБНОР-а из Инђије, Старе Пазове, Суботице, Апатина, Врбаса, делегација Кола српских сестара из Сомбора, делегација потомака и поштовалаца Солунских добровољаца 1912-1918. из Растине, представници руске националне мањине и Ноћни вукови Србије.

Поводом обележавања 76. годишњице Батинске битке у Спомен музеју отворена је изложба која носи име „Сретена Савића Коље“, команданта 51. дивизије. Изложбу чине лични предмети које је унук команданта Коље поклонио сомборском музеју.

У свечаном делу програма наступили су  ученици Музичке школе „Петар Коњовић“  Алексеј Чурнуш – труба и Немања Вукичевић – хармоника, које су припремили професори Никола Малиџан и Золтан Лукачевић.