Пирот

ПРАЗНИК СЕ ВРАТИО

Већ годинама Дан ослобођења Пирота и околине се није обележавао масовно и под окриљем локалне власти.

Ипак ове године, захваљујући пре свега максималним ангажовањем надлежних из Општинског одбора СУБНОР-а, а у сарадњи са осталим структурама локалне власти у Пироту 69. годишњица ослобођења је масовно и са пуно добро осмишљених културно забавних и других манифестација обележен.

Тим поводом је одржан комеморативни скуп на Партизанском гробљу код Пирота уз учешће великог броја грађана, ученика основних школа и делегација одбора СУБНОР-а Књажевца, Бора, Неготина, Бабушнице и Беле Паланке.

Венац у име Општине Пирот положила су Сретен Савов и Зоран Стојановић, у Бору Жарко Петровић, Пирота Добриско Ћирић и Сретен Мадић и Покрета социјалиста посланик Драган Тодоровић. Зоран Станишић, потпредседник Општинског одбора СУБНОР-а Пирот, је рекао: „Велики број пироћанаца се од почетка рата 1941. године борио у Сврљишком партизанском одреду и Нишавском-пиротском одреду. Ти људи, искусни борци, били су иницијатори формирања Височке партизанске чете на простору Горњег висока тридесетак километара од Пирота. Чета је убрзо и формирана захваљујући пре свега Ђорђу Манчићу и Анђелку Панићу,  који су били борци у Сврљишком партизанском одреду, а родом су из села Доњег висока.

Чета је формирана почетком фебруара, а бројно стање је из дана у дан је расло.

У једном тренутку Височка партизанска чета нашла се у окружењу бугарских фашиста. Када су многи мислили да излаза нема, партизани су се поделили у више група и пробили се из обруча. Ипак шесторица партизана међу којима и командир чете и комесар су заробљени. Петог марта 1942. године после дужег мучења бугари су довезли партизане и стрељали овде, на месту где одајемо пошту“.

У Народноослободилачком рату 1941-45 године учествовало је 16.000 Пироћанаца са околином. За слободу Србије и Југославије дало је животе две хиљаде.

У програму су учествовали су ученици Основне школе „Свети Сава“ са наставницом Соњом Костић, затим група „Златно грло“ из Пирота са партизанским песмама и традиционалним Козарачким колом у коме су сви заиграли.