Фондација „Драгојло Дудић“

РЕЧ ИЗДРАЖАЛА ВРЕМЕ

Фондација „Драгојло Дудић“, као део СУБНОР-а Србије, траје од 1971.године и кроз већ одавно препознатљив и признат литерарно-историјско-публицистички конкурс, доказала је да реч увек издржава и побеђује време без обзира на све околности.

Ово је, између осталог, константовано на седници новог Управног одбора, којим ће убудуће председавати књижевник Милош Јевтић.

На седници је расправљано и о 42.конкурсу који је у току и два жирија већ увелико раде на одабирању радова. Пристигло је више десетина дела и имена добитника за 2013. годину биће објављена до 15. новембра. Свечано проглашење и додела награда обавиће се 17. новембра.

Фондација „Драгојло Дудић“ основана је у частистакнутог српског домаћина, борца из балканских и Првог светског рата, који је прошао албанску голготу, после опоравка на Крфу учествовао у пробоју на Солунском фронту, а потом у свом родном ваљевском крају, у ослобођеној земљи, опчињен новим политичким идејама постао и члан Комунистичке партије Југославије, покренуо лист радника и сељака, почео да објављује своје надахнуте животне приче.

Драгојло Дудић се 1941. одмах прикључио народноослободилачким партизанским јединицама, постао комесар Колубарске чете, а у Ужицу изабран за председника Главног ослободилачког одбора Србије.  Исте године је погинуо на Златибору.

Фондација која носи име истакнуте личности из вишедеценијског ослободилачког и антифашистичког аутентичног народног покрета у Србији одржала се захваљујући квалитету и упорности СУБНОР-а као организације и појединаца, издржала је разне тешке периоде неразумевања, медијске изолације и сличних неподопштина у аранжману разноразних власти, а наставља – како је на седници Управног одбора нагласио и председник СУБНОР-а проф. др Миодраг Зечевић – путем традиције и квалитета препознатог и уважаваног у свеколикој јавности.

На предлог Председништва СУБНОР-а Србије, изабран је Управни одбор Фондације „Драгојло Дудић“: књижевник Милош Јевтић, проф. Јелисавета Миловановић (секретар), потпредседник Председништва Андрија Мереник, историчар др Мирољуб Васић, публициста Иван Матовић, историчар Славица Стефановић из Народног музеја у Ужицу, генерал Љубиша Стојимировић, дугогодишњи директор Градске библиотеке у Београду Симеон Бабић, др Лидија Богдановић  из Историјског музеја Србије, историчар Бошко Драшкић, као и представници Скупштине Србије и ресорних министарстава.

У жирију за доделу награда су: за књижевност књижевници Мијурко Вукадиновић, Манојле Гавриловић и Зоран Ковачевић; за историјску публицистику историчар др Милан Лазић, публициста Иван Матовић и публициста Радован Ковачевић.