Пирот

ЈЕДИНСТВЕНИ КОРАЧАМО УНАПРЕД

Поводом 74-е годишњице ослобођења Пирота од бугарске фашистичке окупације 8. септембра 1944. године одржана је комеморативна свечаност и положени венци на гробницу партизана.

Скуп је отворен интонирањем химне Србије коју су извела деца Основне школе „Свети Сава“ из Пирота. Венце су положиле делегације СУБНОР-а (потпредседник пуковник проф. Жељко В. Зиројевић и председник Скупштине СУБНОР-а Мирољуб Стојчић), заменик градоначелника Пирота Видојко Панајотовић, представници СУБНОР-а Пирота, Зајечара, Врања, СПС-а, СДС-а, чланови породица погинулих, Савеза извиђача ОРВС.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Пирот Пецо Тодоровски подсетио је на дане борбе против фашизма, доприносу родољуба у четворогодишњој борби. У име председника Душана Чукића и СУБНОР-а Србије говорио је потпредседник Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао: „СУБНОР је препознатљив по антифашистичкој традицији а наше чланство, ми потомци партизана и слободара, непремостива брана сваком агресору ма са које стране долазио, било споља или изнутра.

Као јединствена и монолитна организација СУБНОР Србије је препознатљив широм земље и света о чему сведоче одликовања Србије и Руске Федерације као доказ наше антифашистичке борбе. Само јединством свих патриотских снага окупљених под заставом Србије и СУБНОР-а корачамо напред.“

У име Скупштине града Пирота говорио је заменик градоначелника Видојко Панајотовић а у име учесника НОР-а 93-годишњи партизан Сретен Мадић.

Изведен је богат културно – уметнички програм који је завршен песмом „По шумама и горама“ и „Рачунајте на нас“.

Уприличено је потписивање Повеље о сарадњи СУБНОР-а Пирота и Врања, чему је присуствовао и градоначелник мр Владан Васић са сарадницима.

Медији су изузетну пажњу посветили обележавању овог значајног јубилеја а присуство мноштво младих показало је снагу СУБНОР-а.