САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843802Укупно посета:
  • 2617998Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БУДУЋНОСТ СЕ ГРАДИ И НА ОСНОВУ ПРОШЛОСТИ

Дан ослобођења Врања у Другом светском рату по седамдесет четврти пут је обележен садржајно и достојанствено. Као и много година уназад и ова годишњица обележена је у сарадњи са руководством града.

Делегацију борачке организације најпре је у касарни „1.300 каплара“ примио командант 4. бригаде КоВ Србије пуковник Слободан Стопа са сарадницима. Командант је борце информисао о најновијим активностима и будућим задацима. Председник Градског одбора СУБНОР-а Стојан Младеновић је говорио о активностима борачке организације, о богатој и седам деценија дугој међусобној сарадњи и посебно о подршци бораца јачању Војске Србије као гаранту мира и стабилности на овим просторима.

На регионалној РТВ заменик председника Миодраг Марковић говорио је о значају јубилеја, жртвама које су положене у темеље слободе и програму обележавања.

Делегацију чланова СУБНОР-а је  примио градоначелник Слободан Миленковић са сарадницима. Он је изразио захвалност и поштовање свим жртвама и одао признање Градском одбору СУБНОР-а. „Захваљујем вам за све оно што чините, како чините, како сте организовани и како то професионално радите. Својим савесним радом ви негујете традиције и сећање и то нарочито у овом тренутку када се прећутно допуштају неке ствари у региону да се релативизујуе анифашистичка борба и да се глорификују фашистичке идеје“. Председник Градског одбора Стојан Младеновић изразио је задовољство што традиционално у обележавању јубилеја слободе учествују све структуре друштва – Војска, Полиција, БИА, поједине странке, установе, удружења и други. Борци пружају пуну подршку развоју града и СУБНОР остаје да функционише као државотворно, патриотско, нестраначко и хумано удружење.

Свечана седница Скупштине града, где је о значају слободарске борбе говорио председник Дејан Тричковић, увеличана је и доделом значака и захвалница Војске Србије које су уручене војницима на добровољном служењу војног рока. Значке је уручивао пуковник Миша Крговић из Министарства одбране Србије, а захвалнице градоначелник Врања Слободан Миленковић. На овај начин исказана је захвалност младим људима који су добровољно прошли кроз веома важну школу живота и оспособили се за одбрану отаџбине.

Централна свечаност одржана је крај велелепног споменика на платоу испред Педагошког факултета у Врању посвећеног палим и живим борцима, учесницима НОР-а и жртвама фашистичког терора. Врањски крај дао је велики допринос антифашистичкој борби: преко 12.000 бораца; више од 4.000 депортованих, али и 954 погинула борца и још 660 невиних цивилних жртава и више од хиљаду избачених из строја због рањавања и озбиљних болести.

На великом скупу и у присуству великог броја младих говорио је градоначелник Слободан Миленковић. Он је нагласио да богата историја града памти многе тешке борбе за слободу каква је била и у Другом светском рату када је збачен јарам бугарског фашизма и невиђеног терора. Истакао је да је борба за бољу будућност у исто време борба за чување сећања на хероје.

Венце и цвеће положиле су делегације Врања, Војске Србије, Пчињског управног округа, Градске општине Врањска Бања, Полицијске управе Врање, Центра безбедности БИА у Врању, Градског одбора СУБНОР-а Врања, Удружења потомака ратника до 1918. године, СУБНОР-а Владичиног Хана, Градског одбора СНС и Уније младих у Врању, Градског одбора СПС, Јединствене Србије и других организација. Посебно је привукла пажњу делегација ОШ „Светозар Марковић“ и јединствена делегација свих средњих школа из Врања, Удружења особа са параплегијом и други.

Уз рецитације посвећене жртвама и мученицима и почасни плотун јединице Војске Србије завршена је свечаност на начин који је био достојан слободарских и патриотских традиција врањског краја.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.