ПЈП ИЗ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ У ЗАШТИТИ ОТАЏБИНЕ

У Ужицу је свечано отворена изложба фотографија и докумената која сведочи о улози храбрих припадника Посебних јединица полиције у ратовима деведесетих као и током НАТО агресије на нашу отаџбину.

Овај догађај окупио је припаднике ПЈП и грађане из Мачванског, Колубарског, Моравичког, Златиборског и Рашког округа.

Свештенство Српске православне сркве одслужило је парастос погинулним припадницима јединица. Њих деветнаест из овог краја дало је своје младе животе за Републику Србију

Присутнима су се обратили: председник Удружења ветерана ПЈП Саша Пантелић, командант ПЈП МУП-а Републике Србије, генерал-потпуковник Обрад Стевановић, некадашњи начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић-ратни командант 37. моторизоване бригаде, генерал мајор Милорад Ступар – ратни командант 72. специјалне бригаде, бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Пуковник полиције Бранко Прљевић-ратни командант 35. одреда ПЈП поменуо је поименце све погинуле див јунаке.

Присутан је био и легендарни Видоје Пантић, капетан полиције у пензији-командант 65. одреда и заменик команданта 85. одреда ПЈП као и ратни командант Другог одреда специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске-„Одред Шековићи“ – мајор полиције у пензији Милош Ступар

У име Министра одбране присуствовао је пуковник Милан Милановић. Поред представника државних органа били су присутни представници многих борачких удружења ратова деведесетих година. СУБНОР Србије на овој значајној манифестацији представљали су Војин Мрђа-секретар СУБНОР Ужице и Станислав Рескушић секретар у СУБНОР-у Србије

Командант „Вукова са Дрине“ пуковник Милан Јоловић-Легенда у надахнутом говору рекао је да се сваки Србин у Републици Српској ујутру окрене ка икони на истоку-ка Србији и Русији и помоли Богу за Републику Српску,  мајку Србију и мајку Русију.

На свечаности су уручена признања истакнутим припадницима ПЈП, али и нашим генералима Небојши Павковићу и Владимиру Лазревићу који и после рата у Хашкој тамници сведоче истину о борби српског народа за своју отаџбину.

Треба напоменути да се ова манифестација временски поклопила управо са четвртом годишњицом од оснивања Удружења ветерана ПЈП. Пре четири године 8 ентузијаста предвођених председником Сашом Пантелићем, без просторија, без средстава, али са пуно воље и љубави, кренули су у авантуру оснивања Удружења, да би данас у својим редовима имали 2.200 активних чланова, који живе и дишу заједно. Из тог разлога основана је и хуманитарна Фондација ПЈП – неодвојиви део Удружења, која прикупља средства да би помогла најугроженијим друговима, али и организује мобе како би обновили и изградили куће својим саборцима којима треба да се помогне у решењу стамбених питања.

Свечану изложбу, у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је покровитељ овог догађаја отворио је државни секретар Зоран Антић.

Био је ово леп повод да се виде и друже прекаљени борци ПЈП који су годинама ратовали заједно.