ПОЧАСТ НЕВИНИМ ЖРТВАМА

Као и до сада и ове године је у селу Сенаја код Малог Пожаревца на данашњи дан организовано обележавање стрељања 129 заточеника фашистичког логора на Бањици 26. маја 1943. године. Тада је због убиства једног немачког војника и рањавања другог немачки командант издао наредбу да се из логора на Бањици стреља 129 заточеника, већином младих из села општинa Гроцка, Сопот и Младеновац у знак одмазде и застарашивања становништва.

Бестијалност фашиста и њихових помагача нису заплашиле народ под Космајем, већ су само ојачале њихову жељу за слободом, што ће наредне године то и показати.

Ове године организатор обележавања ове манифестације био је СУБНОР Гроцке. Пошто се споменик налази на тромеђи ових општина општински одбори СУБНОР-а се мењају сваке године у организацији ове значајне манифестације.

Венце и цвеће су положили представници Градских општина: Гроцка, Сопот и Младеновац, затим у име СУБНОР Србије, члан председништва, пуковник Драган Пантић, СУБНОР-а Београд, председник Бора Ерцеговац, представници СУБНОР-а Гроцке, Сопота, Смедерева, Младеновца, Барајева, Сурчина и Удружења бораца и потомака 90-99 и 1912-18 из Сурчина, представници ОБНОР из Херцег Новог и Котора из Црне Горе, СПС Гроцке и Сопота, МЗ Мали Пожаревац, потомци страдалих и окупљени грађани.
Скупу су се обратили: Радољуб Јовановић, заменик председника СО Гроцка, Бора Ерцеговац, председник ГО СУБНОР Београда, Милан Гаћеша, председник СУБНОР Гроцка и Саво Никовић, одборник у Скупштини општине Херцег Нови.

У културно уметничком програму су учествовали ученици Основне музичке школе „Невена Поповић“ из Гроцке.

26.5.2024