ПОЧЕЛЕ СРЕТЕЊСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Поводом Дана државности Републике Србије и доношења Сретењског устава 1835. године у аранђеловачкој општини почеле су тродневне Сретењске свечаности посвећене тим догађајима.

Испред Спомен чесме коју је у порти Буковичке цркве подигао 1927. године Краљ Александар Карађорђевић посвећену Карађорђевим устаницима и својим ратним друговима у балканским и Првом светском рату положени су венци ,одата пошта бесмртним устаницима и проти Атанасију Антонијевићу (проти Атанасију Буковичком), духовном вођи устаника.

Венце су положли представници локалне самоуправе, Народног музеја, СУБНОР-а, Народне библиотеке, Задужбинског друштва „Први српски устанак“.

Протоколом полагања венаца и одавања поште руководио је председник Општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловац и члан ИО СУБНОР-а Србије  Радомир Радосављевић, што је посебно признање за СУБНОР у целини. Том приликом, поздрављајући присутне потсетио је да је збором у Марићевића јарузи у Орашцу на Сретење 1804. године започео  један од најважнијих догађаја у новијој Српској историји – Први српски устанак. Карађорђе Петровић, прота Атанасије и око три стотине устаника постигли су договор о подизању устанка којим је започела Српска револуција и борба за стварање модерне Српске државе.

На збору у Орашцу Карађорђе Петровић је изабран за Вожда, а устаници су на крсту проте Атанасија положили заклетву да ће истрајати у својој борби за ослобођење Српског народа од вишевековне Турске власти. Српска револуција завршила се доношењем Сретењског устава 1835. године по основу кога се Србија нашла међу земљама у којима је укинут феудализам.

Крст над којим су се устаници заклели у Орашцу прота Атанасије предао је свом саборцу Петру Јокићу из Тополе. Чуван је у тој породици све до 1956. године када је предат  аранђеловачком музеју Првог српског устанка.

13.2.2021.

Општински одбор СУБНОР Аранђеловац