ПОМЕН СИНУ ДРИНСКЕ ДИВИЗИЈЕ

На Новом гробљу у Београду обележено је 30 година од смрти Момчила Гаврића најмлађег поднаредника у историји светских ратова.

Помен Момчилу служио је епископ Шабачке епархије господин Јеротеј, а церемонију одавања војне почасти и полагања венаца предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миле Карановић, са сарадницима; Бранислав Гаврић – Момчилов син; начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић; народна посланица Драгана Лукић; градоначелник Лознице Видоје Петровић, градоначелник Шапца Александар Пајић, и многа патриотска удружења. У име председника СУБНОР-а Србије цвеће је положио његов секретар Станислав Рескушић.

Момчило Гаврић

Судбина најмлађег војника била је веома тешка. Нашавши прекланог оца, мајку и седморо браће и сестара ступио је са осам година у 6. артиљерисјки пук Дринске дивизије. По завршетку Церске битке произведен је у чин каплара. Са српском војском прешао је Албанију, а после Крфа упућен је на лечење у Француску а потом и на школовање у Енглеску.

Одслужио је војни рок 1928. За време нацистичке окупације завршио је у логору, где је неким чудом преживео стрељање! Године 1947. завршио је у затвору због свог става о непријатељству Албаније.

Преминуо је 28. априла 1993. године. Момчило Гаврић први је солунски ратник који је сахрањен уз војне почасти. На сахрани му је посмртни говор држао проф. др генерал-мајор Милорад Прелевић.

Буран, пребуран живот за једног дечачића којег је судбина гурнула у историјске вихоре. Нека нам његов лик остане вечно у памћењу као пример јунаштва, али и упозорење, да наша отаџбина Србија никада више не буде у таквом стицају историјских околности да деца буду ратни хероји!

28.4.2023