ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ АМБАСАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СРЕМУ

У радној посети СУБНОР-у Месне заједнице Лаћарак 27. фебруара 2023. године боравила је делагација Амбасаде Руске Федерације коју су чинили први секретари амбасаде Руске Федерације у Србији Наталија Клисенкова и Игор Киселев. Сврха посете је била обилазак и евиденција спомен обележја посвећених војницима Црвене армије на територији града Сремске Митровице и општина Рума и Шид.

Они су прво у пратњи Дејана Уметића заменика председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак посетили Спомен гробље у Сремској Митровици где су сахрањени и војници Црвене армије. О спомен комплексу упознао их је Иван Филиповић, мастер инжењер архитектуре – конзерватор, запослен у Заводу за заштиту споменика културе у Сремској Митровици. Овом приликом су договорене даље активности око заштите, реконструкције и подизања нових спомене обележја посвећених војницима Црвене армије на територији Срема.

Потом су евидентирани споменици на Старом православном гробљу у Сремској Митровици: Хероја СССР-а Василија Димитријевича Рашћепкина и инжињера капетана Георгија Никитјевича Курочкина; хероја Владимира Леонтејевича Гушје.

Даљи обилазак представници Амбасаде су наставили у пратњи Драгане Марковић секретара СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, која је уз помоћ Ђорђа Бошковића музејског саветника, историчара запосленог у Завичајном музеју Рума лоцирала и показала спомен обележја у Путинцима и Руми док споменик у Добринцима нису успели да лоцирају.

Затим је обилазак спомен обележја војника са гостима наставио Дејан Уметић. У Мартинцима је делегацију Амбасаде примио Радослав Жилић председник СУБНОР-а Месне заједнице Мартинци. Његовим залагањем успели смо да лоцирамо на Месном гробљу, гробницу где су сахрањени војници: Ромасанов Кустафа 1915-1944 и Радин Иљич 1910-1944, а које до сада нису биле обележене.

У Ердевику је делегација евидентирала три војника, два са обележеним гробом али без познатог идентитета и једног војника Динник Матеевича који је сахрањен у заједничкој гробници ослободилаца али нису уписани његови подаци.

Обилазак је завршен евидентирањем гроба и споменика Михаила Зачаровича Галанова у Старој Бингули коме је присуствовала Зорице Сакач председница СУБНОР-а Месне заједнице Дивош.

Након евиденције, премера и лоцирања споменика остао је задатак да се прикупљени подаци провере и поткрепе документима како би се могле предузети мере заштите постојећих споменика и обележавање осталих места а који нису адекватно обележени.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

27.2.2023