ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ СТАЛНОГ КОМИТЕТА ЗА ЕВРОПСКЕ ПОСЛОВЕ СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА СУБНОР-у СРБИЈЕ

Дана 22. фебруара у посети СУБНОР-у Србије била је делегација Сталног комитета за европске послове (Standing Committee On European Affairs – SCEA), Светске федерације ветерана. Делегацију SCEA из Словеније чинили су Председник Mr. Andrej Kocbek и генерални секретар ZVVS – Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Mitja Janković.

Разговору са делегацијом SCEA присуствовали су председник СУБНОР-а Србије и заменик председника Светске федерације ветерана генерал-мајор Видосав Ковачевић и члан председништва СУБНОР-а Србије и известилац у SCEA пуковник Зоран Јаковљевић.

Покренуто је више питања везано за бољу комуникацију и заједничку сарадњу у оквиру Светске организације ветерана.

Представници из Словеније предочили су план активности за период до краја 2024. године, а тежиште разговора било је на припреми састанка SCEA у Љубљани, од 8. до 10. новембра 2024. године.

Делегацији из Словеније било је од великог значаја искуство СУБНОР-а Србије у организацији 30. генералне скупштине и конгреса Светске федерације ветерана (World Veterans Federation – WVF) у Београду, марта 2023.године:

  • искуство у сарадњи са секретаријатом WVF,

  • обезбеђивање база података о учесницима конгреса,

  • административни и технички аспекти припреме и спровођења Конгреса,

  • кадровска подршка за несметано спровођење активности,

  • организација паралелних догађаја.

Председник СУБНОР-а Србије искористио је прилику да делегацију SCEA из Словеније обавести о бројним активностима СУБНОР-а, а посебно о планираном обележавању 80. годишњице од ослобођења већег дела Србије и Града Београда од нацизма и фашизма у Другом светском рату.

Светску федерацију ветерана тренутно чине преко 172 борачке организације из 142 земље света, што представља око 60 милиона ветерана широм света. Мисија организације је да буде водећа организација која промовише добробит, пружање помоћи ветеранима и жртвама рата и помагање међународној заједници у промоцији међународног мира и безбедност. Организација задржава свој консултативни статус са Уједињеним нацијама од 1951. године, уз додељен статус ,,УН мировног промотера“ 1987. године (UN Peace Messenger). Организација је осам пута номинована за Нобелову награду.