Пожаревац

ИСТИ СТРОЈ ПРОТИВ ФАШИЗМА

Девета српска ударна бригада је пре 72 године створила исти строј против фашизма са непобедивом совјетском Црвеном армијом. Сусрет којим Пожаревац постојано обележава у наша времена симболизује зааједничку борбу са хитлеровским армадама у Другом светском рату и нераскидиво пријатељство савезника у миру.

У Градској кући је први човек Пожаревца Миле Илић примио представнике СУБНОР-а на челу са председником Окружног обора Жарком Тепшићем. Међу гостима се налазио и заменик председника СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић, затим делегација Амбасаде Руске Федерације у Београду, угледне личности из браничевског и других крајева.

У центру града, на споменик ”Слобода”, положени су венци у част ослободилаца, а потом је у дворани Центра за културу одржан свечани скуп на коме је говорио Жарко Тепшић о борбеном путу прослављене партизанске бригаде.

”Наша Девета српска је једна од 357 бригада сврстаних у четири армије које су заједнички браниле отаџбину у коначници дугог и исцрпљујућег рата против фашиста и њихових помагача. Девета је, у исто време, била препознатљива и по томе што се једина борила од крајњег истока до крајњег запада наше земље, па је и читаве две године по завршетку рата чувала западну границу обновљене државе од англо-америчких трупа које су намеравале да ту територију предају италијанским компањонима. Девету српску ударну бригаду сачињавало је око 5.100 борца од којих 750 из браничевског краја” – подвукао је Жарко Тепшић.

Учесницима се обратио и заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, истичући значај рада борачке организације која је, са члановима младе генерације, баштиник славне традиције и гарант да дух слободарства никад, ни по коју цену, неће утихнути у нашем народу што је у свим временима био на правој страни као доказани историјски победник.

На академији је одата пошта жртвама злочиначког натовског бомбардовања 1999.године.

Додељене су и медаље Девете српске ударне бригаде амбасадору Руске Федерације Александру Чепурину, доктору историјских наука иначе члану Председништва СУБНОР-а Србије Мирољубу Васићу и команданту Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу пуковнику Драгану Месаревићу.