Председништво

ЈЕДИНСТВО ЈЕ  УЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ

СУБНОР Србије јесте активан у друштвеном и, према томе, политичком животу наше државе, али неће ни у будућим општим изборима на свим нивоима, као досад и сходно својим статутарним правилима, бити навијач било које листе.

Право је сваког члана многобројне антифашистичке организације да се према личном уверењу опредељује коме ће дати глас и при том узима у обзир, ако жели, како кандидати или партије које представљају имају однос према славној традицији нашег народа, СУБНОР-у као баштинику, даљем кретању друштва у тешким условима времена, рационалним плановима што обезбеђују сигурну будућност генерацијама.

Ово је, између осталог, закључило Председништво СУБНОР-а Србије које је у Београду заседало под председништвом Душана Чукића. Учесници у дебати су подвлачили и значај још чвршћег јединства организације као улога за даљи успешан рад.

У том смислу су позитивно оцењена исходишта недавно одржане Скупштине и Републичког одбора, чији су делегати прихватили акције у протеклој години и одобрили планове за наредни период. Посебно су подвучени задаци у социјално-здравственој бризи чланства, очувању историјске истине о Другом светском рату и поштовању значајних догађаја не само везаних за нашу територију, едуковању нових чланова што пристижу као потомци и поштоваци, ширењу антифашизма као темељног опредељења свих слободарских народа.

СУБНОР Србије ће у том склопу енергично захтевати од власти да се, као профилисана и позната организација са преко 130.000 чланова, не третира по наметнутим досовским недемократским законима о удружењима грађана и што пре додели статус од посебног значаја који важи у читавом свету за идентичне групације које доприносе развоју и угледу и боре се за мир, сарадњу и разумевање.

Председништво је разматрало и детаље обележавања натовске агресије 1999.године на нашу земљу. У програму сачињеном заједно са колективним члановима, Београдским форумом за свет равноправних и Клубом генерала и адмирала Србије, предвиђен је округли сто и низ других иступања укључив и полагање венаца на места страдалника од ракета нападача из западне војне алијансе. Скупове овакве врсте одржаће, широм Србије, сви подручни одбори СУБНОР-а.