Председништво

ВРЕМЕ  КРУПНИХ  ОДЛУКА

Идућа година биће и време крупних одлука у којима ће и СУБНОР Србије, као мериторна друштвена организација са садашњих преко 100 хиљада чланова, такође учествовати у свакодневном испуњавању програмских обавеза.

Председништво је на завршној седници у 2013. години, којом је руководио проф.др Миодраг Зечевић, расправљало о постигнутом током протеклих дванаест месеци и задацима који предстоје и траже да СУБНОР, у интересу чланства и настојања да допринесе бољитку наше земље, остане у жижи збивања као и досад.

У том циљу су даљи кораци ка још већој масовности и жестокој борби за очување тековина НОР и антифашизма као трајне одреднице на овим просторима и поред тога што се, захваљујући појединачним и групним арогантним покушајима, историјска истина искривљује и свакојаким ”новим доказима” рехабилитују колаборационисти из Другог светског рата.

СУБНОР ће бити присутан у свакодневном животу свих средина у Србији, целокупна активност ће се прожимати, преко Републичког одбора до покрајинских, окружних, градских и општинских до месних одбора и сваког појединачног члана, у снажну целину са јасним циљевима и захтевима.

Борачка организација од органа власти тражи да се побољшају права и здравствена и социјална заштита учесника НОР који су допринели сламању фашизма и ослобађању земље и да при пружању медицинске помоћи имају достојанствен и хуман третман. СУБНОР ће, такође, наставити акцију, поред осталих у току, да се врати одузета имовина коју сада, по укидању разних негдашњих друштвено-политичких организација, широм Србије неправно користе чак и појединци – у питању је огроман пословни простор, станови, локали, легати, гараже…

Неопходна је и потпунија сарадња борачке организације са локалним срединама. Посебно је значајно да се унапређује контакт са медијским кућама, тим пре што и даље (кад су у питању такозване централне редакције у Београду) траје несхватљив и неприхватљив мук према великом броју посебно значајних акција које спроводи Републички одбор.

На седници су о задацима говорили, поред председника проф.др Миодрага Зечевића, чланови Председништва Бранислав Поповић, Душан Чукић, Љубиша Стојимировић, Јелица Миловановић, Андрија Мереник, Драгомир Вучићевић, Борка Нешковић и Пуниша Јовановић.

Председништву су се прикључили и истакнуте личности из јавног културног, војног живота и – пожеливши чланству и СУБНОР-у Србије нове успехе у 2014. години – задржали се у краћој другарској атмосфери. Били су и народни хероји Дана Милосављевић и Вецо Радичевић вајар Миодраг Живковић (аутор споменика у Шумарицама, на Кадињачи…), писац Миша Јевтић, историчар Бранко Латас, филмски и тв посленик Миша Мирковић, ранији амбасадори, генерали и високи официри наше армије и многи други.