САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863322Укупно посета:
  • 2654559Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЧАСТ  ДОСТОЈНА  ПОБЕДНИКА

Октобарске свечаности слободе, поводом седме деценије сламања фашиста у Другом светском рату, заокружене и великом војном парадом у Београду, потврдиле су определење нашег народа.

Одата је част која доликује победницима што су као и досад, у богатој историјској стварности, увек били на правој страни.

Председништво СУБНОР-а Србије, на седници којом је руководио председник проф.др Миодраг Зечевић, високо је оценило учешће чланства и организације у целини, наглашавајући да су питању празници свих људи добре воље, слободара и антифашиста који у јединственом строју чувају славне тековине аутентичне народноослободилачке борбе са свим, свугде у свету, препознатљивим атрибутима – уједињеним већинским народом, опредељеном идеологијом партије, врховним командантом, недвосмисленим признањем савезника окупљених да се супротставе хитлеровској окупационој армади и помагачима из домаћих редова.

Седамдесетогодишњица слободе и званично је у Србији кроз широка врата поново увела антифашизам и признала искључиво партизане као изузетно значајан део победничке коалиције, од чега су се, посебно после наводних демократских промена 2000. године, драстично ограђивале власти и дозвољавале фалсификовање историје, чему се згражавао сав прогресиван и објективан свет.

Долазак на прославу Београда и Србије, као званични гости наше земље и СУБНОР-а, двадесетак делегација борачких оранизација, међународних и највећих држава учесника у победи над нацистима, доказ је више од симбола колико смо уважавани због немерљивог доприноса у Другом светском рату и непоколебљивог придржавања антифашизма као сталне одреднице у интересу мира и разумевања.

Председништво је, у исто време, указало и на даље настојање ретроградних снага које не презају да измене однос снага и врате се на сцену са потезима који вуку уназад и никад никоме и нигде нису донели добра. У том склопу веома је значајно за сваку организацију СУБНОР-а, као и друштво у целини, са органима државе, да се на најбољи начин припреме и учествују у обележавању коначне победе у Другом светском рату, седма деценија биће прослављена 9. маја 2015.године широм планете, на свим местима који знају да цене слободу и мир.

Председништво се, у оквиру настојања да се рад унапреди, одлучујући да редовно заседање Републичког одбора буде у децембру, определило и за реорганизацију појединих комисија и у том смислу сменило Младена Качавенду и Пунишу Јовановића, који убудуће неће бити у саставу Председништва.

Седници су, уз председника проф.др Миодрага Зечевића, присуствовали генерал Живомир Смиљковић, Младен Качавенда, генерал Видосав Ковачевић, генерал Бранислав Поповић, пуковник Бора Ерцеговац, Милош Богићевић, Андрија Меренек, Светислав Атанацковић, Ратко Слијепчевић, Душанка Лукић Хавелка, Драгомир Вучићевић, Душан Чукић, Јелисавета Миловановић, Борка Нешковић, др Мирољуб Васић, пуковник Иван Матовић.

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    Nema sumnje da su oktobarske svečanosti u Beogradu protekle na najbolji mogućni način, u pojedinim segmentima i iznad očekivanja. Ovo je svakako na najpompezniji način obeležen jedan okrugli jubilej, posle četrdesetogodišnjice pobede nad fašizmom (1984/85. godine).
    Naredne godine, kada se obeležava sedam decenija pobede nad fašizmom i u Srbiji i u svetu, treba još jednom potvrditi svetle oslobodilačke tradicije i antifašistiku orijentaciju našeg naroda, za šta je gotovo neosporno da će SUBNOR Srbiji uložiti maksimalne napore.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.