САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854969Укупно посета:
  • 2640790Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СВИ  КАО  ЈЕДАН

Здушно, сви као један, масовна патриотска антифашистичка организација СУБНОР Србије, баштиник славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату, завршила је прошлу годину и са обимним карактеристичним програмима ушла у 2017. са циљем да преданим радом доприноси својој отаџбини и угледу у свету међу сличним и признатим удружењима ветерана.

Ово је констатовано на седници Председништва СУБНОР-а Србије, под председништвом Душана Чукића, после обимне и квалитетне дебате на основу пристиглих извештаја из свих огранака који су се потрудили да, свако у својој средини, буду активни саучесник и, на основу програмских и статутарних одредби јединствене организације, испуњавају обавезе према чланству и, у том смислу, потпомажу друштву да иде напред.

Председништво је констатовало, поред осталог, да се са представницима демократски изабраних власти одржава коректна сарадања у обостраном интересу и поред тога што СУБНОР Србије не може и неће да се помири са неприличним сврставањем, на основу законских прописа донетих средином двехиљадитих, са низом разнообразних удружења такозваног цивилног друштва са којим, у постојећем обиму и општим доприносом, нема никакве узрочне и последичне везе.

Признање добијено крајем децембра 2016. године од Владе Републке Србије, уручено преко надлежног ресорног Министарства, да се СУБНОР-у Србије додели тек установљено признање „Српски ратник“ за успешно представљање Србије на антифашистичким конференцијама и манифестацијама у свету, отвара простор за очекивано дубље разумевање и СУБНОР Србије буде надаље у статусу од општег друштвеног значаја. Управо на начин који је у пракси у државама ЕУ и другим који антифашизам поштују као трајну одредницу у времену које опет постаје реваншистичко и прети повратком ретроградних појава и појединаца.

Председништво је, у истом склопу, разматрало и актуелно стање у нашој земљи, наглашавајући значај општег јединства и непоколебљивог чувања интегритета и достојанства у условима кад са разних страна, споља и изнутра, ступају на сцену разнолики актери спремни да зарад личних и туђих интереса зауставе бољитак неопходан нашој отаџбини.

Усвојен је и предлог стигао из Софије од Бугарског антифашистичког савеза да се потпише уговор о дугорочној сарадњи.

У општој дебати, на седници, говорили су мр Душанка Лукић Хавелка, Миша Мирковић (легендарни курир из Другог светског рата народних хероја Саве Ковачевића и Пека Дапчевића), амбасадор Драгомир Вучићевић, историчар др Мирољуб Васић, председник Покрајинског одбора Војводине Светислав Атанацковић, генерал Бранислав Петровић, адвокат Драгољуб Ђорђевић, пуковник проф.Жељко Зиројевић, заменик председника генерал Видосав Ковачевић и председник Душан Чукић.

Све основне организације биће обавештене детаљно о ставовима Председништва. Посебно о већ годинама установљеном принципу да СУБНОР Србије на изборима било којег ранга неће учествовати у кампањи, а на сваком члану је да процени коме ће и због чега дати глас имајући у виду прецизну програмску оријентацију СУБНОР-а и општи државни и друштвени интерес да Србија иде путем неопходног развоја у условима мира и јединства.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    Još jedna prilično uspešna godina iza SUBNOR-a Srbije uliva nadu da će se takvim tempom nastaviti i na dalje. Uprkos višegodišnjim otežanim uslovima rada i delovanja, SUBNOR ipak uspeva da odoli preprekama i da svoje aktivnosti realizuje u skladu sa planovima. Plamen antifašističke borbe se ne može ugasiti i ako su neki bezuspešno pokušavali da je omalovaže, kao i da preokrenu istinu o njoj.
    U skladu sa vanstranačkim opredeljenjem, sasvim je logično da SUBNOR ne uzima učešće u predizbornoj kampanji ma o kojim izborima da se radi, ali svojim delovanjem stalno šalje jasne poruke da svi njegovi članovi, poštovaoci i simpatizeri treba da glasaju u skladu sa antifašističkim i patriotskim opredeljenjem organizacije. To podrazumeva da glasovi ne idu onim kandidatima koji na bilo koji način promovišu profašističke ideje, saradnju sa okupatorima i negiranje istine o NOR-u i antifašističkoj borbi naših naroda.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.