Председништво

Председништво

СВИ  КАО  ЈЕДАН

Здушно, сви као један, масовна патриотска антифашистичка организација СУБНОР Србије, баштиник славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату, завршила је прошлу годину и са обимним карактеристичним програмима ушла у 2017. са циљем да преданим радом доприноси својој отаџбини и угледу у свету међу сличним и признатим удружењима ветерана.

Ово је констатовано на седници Председништва СУБНОР-а Србије, под председништвом Душана Чукића, после обимне и квалитетне дебате на основу пристиглих извештаја из свих огранака који су се потрудили да, свако у својој средини, буду активни саучесник и, на основу програмских и статутарних одредби јединствене организације, испуњавају обавезе према чланству и, у том смислу, потпомажу друштву да иде напред.

Председништво је констатовало, поред осталог, да се са представницима демократски изабраних власти одржава коректна сарадања у обостраном интересу и поред тога што СУБНОР Србије не може и неће да се помири са неприличним сврставањем, на основу законских прописа донетих средином двехиљадитих, са низом разнообразних удружења такозваног цивилног друштва са којим, у постојећем обиму и општим доприносом, нема никакве узрочне и последичне везе.

Признање добијено крајем децембра 2016. године од Владе Републке Србије, уручено преко надлежног ресорног Министарства, да се СУБНОР-у Србије додели тек установљено признање „Српски ратник“ за успешно представљање Србије на антифашистичким конференцијама и манифестацијама у свету, отвара простор за очекивано дубље разумевање и СУБНОР Србије буде надаље у статусу од општег друштвеног значаја. Управо на начин који је у пракси у државама ЕУ и другим који антифашизам поштују као трајну одредницу у времену које опет постаје реваншистичко и прети повратком ретроградних појава и појединаца.

Председништво је, у истом склопу, разматрало и актуелно стање у нашој земљи, наглашавајући значај општег јединства и непоколебљивог чувања интегритета и достојанства у условима кад са разних страна, споља и изнутра, ступају на сцену разнолики актери спремни да зарад личних и туђих интереса зауставе бољитак неопходан нашој отаџбини.

Усвојен је и предлог стигао из Софије од Бугарског антифашистичког савеза да се потпише уговор о дугорочној сарадњи.

У општој дебати, на седници, говорили су мр Душанка Лукић Хавелка, Миша Мирковић (легендарни курир из Другог светског рата народних хероја Саве Ковачевића и Пека Дапчевића), амбасадор Драгомир Вучићевић, историчар др Мирољуб Васић, председник Покрајинског одбора Војводине Светислав Атанацковић, генерал Бранислав Петровић, адвокат Драгољуб Ђорђевић, пуковник проф.Жељко Зиројевић, заменик председника генерал Видосав Ковачевић и председник Душан Чукић.

Све основне организације биће обавештене детаљно о ставовима Председништва. Посебно о већ годинама установљеном принципу да СУБНОР Србије на изборима било којег ранга неће учествовати у кампањи, а на сваком члану је да процени коме ће и због чега дати глас имајући у виду прецизну програмску оријентацију СУБНОР-а и општи државни и друштвени интерес да Србија иде путем неопходног развоја у условима мира и јединства.