Тулеж

Тулеж

ЖРТВЕ НИСУ БИЛЕ ИЗАЛУДНЕ

И ове године свечано и достојанствено обележена је неравноправна борба и страдање партизана у борби са Немцима и четницима у селу Тулежу. Прошло је 75. година од  трагичног догађаја када је 22. фебруара 1942. године у том аранђеловачком селу погинуло 30 партизанских бораца Космајског и Другог шумадијског одреда, међу њима и народни херој Светомир Младеновић.

Био је то повод да делегације борачких организација општина Аранђеловца, Младеновца, Сопота и Барајева испред споменика страдалим партизанима положе венце и одају дужну пошту борцима за слободу. Присутне су поздравили председници борачких организација Аранђеловца и Сопота и указали на значај оваквог окупљања борачких организација општина са територија одакле су партизански борци. О борбеном путу партизанских одреда и конкретној ситуацији у којој је страдао толики број партизанских бораца говорио је Радисав Раша Петровић, председник секције Космајског партизанског одреда из Младеновца.

Са посебном пажњом слушано је излагање старог ратника и борца Тодоровић Трифуна,  рођеног 1925. године из Сопота, који је два пута рањаван на Сремском фронту 1945. године. Он је похвалио генерације које поштују антифашистичку борбу.

Делегације општинских борачких организација одали су пошту и положили венце испред спомен плоча на Дому месне заједнице Тулеж на којима су исписана имена погинулих ратника од 1912 до 1918., 1941-1945 и 1999. године.

Заједнички став је да страдање бораца за слободу не сме бити заборављено. Одато је признање мештанима села Тулеж на бризи и добром одржавању свих споменика и обележја борцима за слободу.