Топлица

Топлица

ЈУНАЦИМА СЛАВНОГ УСТАНКА

Поводом 100 – годишњице од почетка Топличког устанка 1917. године када је народ Топлице, Јабланице и Пусте Реке кренуо у оружану борбу против бугарско – аустријског завојевача СУБНОР Крагујевца, Завичајно удружење „Комови“ и потомци старих ратника ослободилачких ратова 1912 – 1920. године, потомци братства Влаховића положили су венац на гроб Спасоја Р. Влаховића, старог ратника, комите, носиоца великог броја одликовања припадника Јабланичке комитске организације из села Тулара, борца одреда капетана Милинка Влаховића оца легендарног Вељка Влаховића, народног хероја и шпанског борца, Тошка Влаховића најмлађег војводе Топличког устанка.

Спасоје Р. Влаховић, био је борац Гвозденог пука „Књаз Михајло“, прошао голготу албанских врлети и из Драча успео да се пробије у Црну Гору где је комитовао уз генерала Радомира Вешовића да би се у пролеће 1916. године вратио у Туларе и приступио комитама и кренуо у борбу против мрског немачког окупатора.

СУБНОР Крагујевца негује успомену на ове јунаке којима је слобода, част и достојанство била важнија од живота. Преминуо је 1980. године. Спасојев син Момир, официр ЈНА био је носилац Паризанске споменице 1941. године а сестрић Младен и сестричина Милева су погинули као борци НОВЈ (у косметским бригадама) у борбама против балиста.