САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843689Укупно посета:
  • 2617834Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СУБНОР УВЕК У ПРВОМ РЕДУ

Председништво СУБНОР-а Србије је на седници посебно расправљало о безбедосно-политичкој ситуацији у земљи и том приликом, између осталог, најоштрије осудило опредељење одборника у Крагујевцу да једну улицу у селу Десимировац додели чатничком команданту Дражи Михаиловићу. Потпредседник СУБНОР-а Жељко Зиројевић из Шумадије предузео је енергичне мере ангажујући се да та безумна одлука буде повучена и квислинг из Другог светског рата не буде удостојен нових признања захваљујући изђикалим фалсификаторима историјске истине о Другом светском рату.

На седници Председништва СУБНОР-а Србије је оцењено да деловање такозване опозиције, посебно изазивањем нереда на улицама, покушава да трује јавност и не нуди никаква решења у сложеној међународној ситуацији.

Владимир Бабшек Орешковић истакао је да је ситуација озбиљна свугде у свету, па и у Европи и на Балкану. Он ће, иначе, председник Комитета за међународну сарадњу заступати СУБНОР Србије на Конгресу Међународне федерације антифашиста и покрета отпора, на којем ће, у Италији, присуствовати представници из близу 30 држава Европе. Главна тема Конгреса управо и јесте повампирење губитника Другог светског рата, који не прежу ни од лажи ни од насиља како би спроводили назадне, побеђене и превазиђене идеје.

СУБНОР Србије као државотворна, антифашистичка и патриотска организација никако не може стајати по страни када је у питању оглашавање о најважнијим унутрашњим и спољашњим безбедносним питањима.

На седници је оцењено да је низ активности организације поводом 75. годишњице победе над фашизмом и живљења и постојања у слободи успешно реализован. Захвалност за то дугујемо борцима НОР-а и славне Црвене армије.

Централна прослава одржана је у Београду у „Сава Центру“ где су говорили Председник Републике Александар Вучић и председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев. Свечаности су присуствовали борци Другог светског рата, велики број чланова СУБНОР-а Србије, а скупу се обратио и борац Прве пролетерске дивизије Зденко Дупланчић, који је евоцирао успомене на дане када су партизани заједно са Црвененом армијом ослободили Београд и прокрчили пут ка каночној победи хитлеризма.

Под руковођењем Републичког одбора СУБНОР-а, у сарадњи са локалним органима власти, низом манифестација обележена је свечана годишњица. Носилац активности за Источну Србију био је Неготин, Врање за Јужну Србију, Ваљево за Западну, Батина за Бачку, Крагујевац за Шумадију, Ужице за Златиборски округ потом Инђија и Нови Сад за Срем, Вршац за Банат. Годишњица је обележена и у остлим местима.

Др Мирољуб Васић известио је о недавно завршеном књижевно историографском Конкурсу „Драгојло Дудић“, осврнувши се посебно на богату и славну биографију Драгојла Дудића, учесника два Балканска рата, Првог и Другог светског рата, те његовог рада као народног трибуна, идеолога и плодног писца, уједно првог председника Народноослободилачког одбора Србије, претече Народне скупштине Републике Србије.

Душанка Лукић Хавелка предочила је Председништву детаљну анализу рада Комисије за борачко инвалидску заштиту СУБНОР-а Србије. Низом активности по целој нашој отаџбини значајно је подигнута свест о улози и положају најстаријих бораца и предузете су конкретне мере за пружање помоћи из области социјалне и здравствене заштите.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.