Краљево

СВЕДОЧАНСТВО О ПИРУ УСТАША

Поводом обележавања 75-о годишњице ослобођења Краљева у Другом светском рату у Народном музеју приређена је изложба „Јасеновац-право на незаборав“ која је јануара 2018. године била постављена у Уједињеним нацијама у Њујорку.

У Краљеву су изложбу заједнички припремили Скупштина града, Народни музеј и СУБНОР Краљева, захваљујући Министарству спољних послова Србије и координатору Српско-јеврејског пројекта „Јасеновац“ др Љиљани Никшић.

Изложбу је отворио Фабијан Вендрих, члан међународне експертске групе „Стоп ревизионизму“ а обратили су се Јелена Бухач Радојчић чију су породицу зверски убиле усташе а њу и брата из логора су спасили Дијана Будисављевић и Гојко Рончевић Мраовић који је као дете одведен у логор Јастребарско чијих су 30 чланова породице усташки злочинци убили а њега из логора смрти ослободили партизани са Кордуна 1942. године.

Изложба је изазвала велико интересовање житеља Краљева, присуствовао је велики број чланова СУБНОР-а Краљева, Врњачке Бање, Рашке, Трстеника, на челу са потпредседником СУБНОР-а Србије, Жељком Зиројевићем.

Ова изложба је заправо својеврсно сведочанство о логору Јасеновац, злочинима усташа над недужним људима као и својеврсна порука да се ово зло никада више не понови и не дозволи ревизија историјске истине.

После изложбе-сведочења о злочинима над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима, приређена је промоција књиге „Страшно и срамно“, аутора генерала Милисава Секулића у којој су сведочанства преживелих из логора на територији Југославије у Другом светском рату.