Преносимо

ДРАЖИ ПОНОВО МЕРЕ КРИВИЦУ

Из дневног листа „Вечерње новости“ преносимо текст који ће заинтересовати и наше читаоце. Реч је о новом вероватно процесу Дражи Михаиловићу на иницијативу Агенције за реституцију. Чланак преносимо у целости.

„Предлог измена Закона о рехабилитацији који ће Агенција за реституцију поднети новој Влади, који предвиђа и поништавање рехабилитација директних починилаца ратних злочина, отворио је питање ко би све, ако се закон усвоји, могао опет „да буде осуђен“. И да ли постоји опасност да се поништи и рехабилитација генерала Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини?!

Агенција за реституцију предлаже да закон забрани враћање грађанских права и поништавање пресуда директним починиоцима убистава, који се налазе на списковима Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача, као и да рехабилитације таквих буду поништене. Повод за то су све чешће одлуке судова широм земље да се рехабилитују злочинци само због процесних пропуста.

Зорана Живковића, једног од заступника предлагача рехабилитације Драже Михаиловића, како каже, не би изненадило ни да измене закона буду усвојене, ни да се под њиховим ударом нађе Дража:

– Један део власти је посткомунистички настројен и спроводи своју идеологију, коју уводи у законе. Поништавање већ донетих пресуда о рехабилитацији било би противно нормама цивилизованог света, али не би било први пут да се тако нешто дешава. Посебно ако, у духу спорова са Хрватском, наша земља жели да докаже да је више антифашистичка.

Историчар Коста Николић, сведок у поступку Михаиловићеве рехабилитације, изненађен је предлогом Агенције.

– На суду ниједног тренутка није доказано да је генерал Михаиловић ни лично, ни командно одговоран за ратне злочине. Рад и докази Државне комисије су од почетка дискутабилни. Она није радила ни на основу ондашњих закона, нити је поштовала људска права. Ако овакав закон буде усвојен, биће то стављање тачке на процесе рехабилитација из идеолошких разлога, због којих су људи и страдали – каже Николић.

Слично сматра и његов колега Бојан Димитријевић, који је такође сведочио у поступку Дражине рехабилитације, али и у поступку рехабилитације ратног премијера Милана Недића.

– Верујем да се евентуални закон неће одразити на претходне рехабилитације, јер би то довело до апсурда. Свака власт би, онда, могла да доноси законе који би поништили све што су њени претходници урадили, чак и кад је то у функцији исправљања историјских неправди – каже Димитријевић.

За разлику од њих, СУБНОР нема ништа против да се „стане на крај мењању историје“.

– Многе ствари су „заклопљена књига“, не зато што смо је ми затворили, већ зато што је то урадио свет, односно међународна заједница. Има и логике и људске правде у томе да из разматрања буду изузети сви који су били на страни фашиста и окупатора, мада смо сведоци да се данас буде вампири прошлости – каже Душан Чукић, председник СУБНОР-а.

Он каже да нема оправдања за суђења после 70 година која почивају на сведочењима младих историчара. Каже, по тој логици, а у складу са измењеним међународним законима, неком би могло да падне на памет да ревидира и Нирнбершки процес. А тамо су судиле међународне судије, баш као што су судиле и убици Владимира Роловића, Мири Барешићу, коме сада у Хрватској дижу споменик.

Жалба због  Недића

Наследници Милана Недића, каже Зоран Живковић, поднели су жалбу Министарству финансија због одлуке Агенције за реституцију да им одбије захтев за повраћај имовине. У жалби се наводи да је Агенција битно повредила одредбе управног поступка, базирала одлуку на непотпуно и погрешно утврђеном чињеничном стању и погрешно применила материјално право“.