САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850537Укупно посета:
  • 2634025Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ДРАЖИ ПОНОВО МЕРЕ КРИВИЦУ

Из дневног листа „Вечерње новости“ преносимо текст који ће заинтересовати и наше читаоце. Реч је о новом вероватно процесу Дражи Михаиловићу на иницијативу Агенције за реституцију. Чланак преносимо у целости.

„Предлог измена Закона о рехабилитацији који ће Агенција за реституцију поднети новој Влади, који предвиђа и поништавање рехабилитација директних починилаца ратних злочина, отворио је питање ко би све, ако се закон усвоји, могао опет „да буде осуђен“. И да ли постоји опасност да се поништи и рехабилитација генерала Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини?!

Агенција за реституцију предлаже да закон забрани враћање грађанских права и поништавање пресуда директним починиоцима убистава, који се налазе на списковима Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача, као и да рехабилитације таквих буду поништене. Повод за то су све чешће одлуке судова широм земље да се рехабилитују злочинци само због процесних пропуста.

Зорана Живковића, једног од заступника предлагача рехабилитације Драже Михаиловића, како каже, не би изненадило ни да измене закона буду усвојене, ни да се под њиховим ударом нађе Дража:

– Један део власти је посткомунистички настројен и спроводи своју идеологију, коју уводи у законе. Поништавање већ донетих пресуда о рехабилитацији било би противно нормама цивилизованог света, али не би било први пут да се тако нешто дешава. Посебно ако, у духу спорова са Хрватском, наша земља жели да докаже да је више антифашистичка.

Историчар Коста Николић, сведок у поступку Михаиловићеве рехабилитације, изненађен је предлогом Агенције.

– На суду ниједног тренутка није доказано да је генерал Михаиловић ни лично, ни командно одговоран за ратне злочине. Рад и докази Државне комисије су од почетка дискутабилни. Она није радила ни на основу ондашњих закона, нити је поштовала људска права. Ако овакав закон буде усвојен, биће то стављање тачке на процесе рехабилитација из идеолошких разлога, због којих су људи и страдали – каже Николић.

Слично сматра и његов колега Бојан Димитријевић, који је такође сведочио у поступку Дражине рехабилитације, али и у поступку рехабилитације ратног премијера Милана Недића.

– Верујем да се евентуални закон неће одразити на претходне рехабилитације, јер би то довело до апсурда. Свака власт би, онда, могла да доноси законе који би поништили све што су њени претходници урадили, чак и кад је то у функцији исправљања историјских неправди – каже Димитријевић.

За разлику од њих, СУБНОР нема ништа против да се „стане на крај мењању историје“.

– Многе ствари су „заклопљена књига“, не зато што смо је ми затворили, већ зато што је то урадио свет, односно међународна заједница. Има и логике и људске правде у томе да из разматрања буду изузети сви који су били на страни фашиста и окупатора, мада смо сведоци да се данас буде вампири прошлости – каже Душан Чукић, председник СУБНОР-а.

Он каже да нема оправдања за суђења после 70 година која почивају на сведочењима младих историчара. Каже, по тој логици, а у складу са измењеним међународним законима, неком би могло да падне на памет да ревидира и Нирнбершки процес. А тамо су судиле међународне судије, баш као што су судиле и убици Владимира Роловића, Мири Барешићу, коме сада у Хрватској дижу споменик.

Жалба због  Недића

Наследници Милана Недића, каже Зоран Живковић, поднели су жалбу Министарству финансија због одлуке Агенције за реституцију да им одбије захтев за повраћај имовине. У жалби се наводи да је Агенција битно повредила одредбе управног поступка, базирала одлуку на непотпуно и погрешно утврђеном чињеничном стању и погрешно применила материјално право“.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Преносимо

  • Lune каже:

    Hm,hmm.. da se, primetiti da u, nekakvoj “vostaloj Serbije”.Agencije, vise funkcionisu od samog pravosudja,kao “hidra”..primera radi, ne primerenog ponasanja, Agencije za privredu iz Cacka, koja, izdaje potvrde o osnivanju “Cetnickog vojvodskog saveta”, i daje mu status “gradjanstva”..a, o aferi index iz Krgujevca uglavnom, ne bih mnogo, oni, “regrutuju”, pravnike,istoricare, sudije neke “nove klase”.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.