САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849505Укупно посета:
 • 2632270Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НЕДИЋ КРИВ ЗА ХАПШЕЊА И МАСОВНА СТРЕЉАЊА

Из „Вечерњих новости“ преносимо текст о неделима квислиншког премијера током Другог светског рата Милана Недића.

„Милан Недић, српски премијер за време Другог светског рата, изашао је из оквира сарадње са окупатором дозвољене међународним правом. Његов апарат је учествовао у хапшењу Јевреја и антифашиста и организовању масовних стрељања, а све његове изјаве биле су антисемитске и подстицај на злочин.

До 1945. остао је лојалан Трећем рајху и немачкој идеологији, а циљ колаборациониста био је гушење устанка, пацификација Србије због отварања Источног фронта и експлоатација природних богатстава и радне снаге у корист Немаца. Ово је пред Вишим судом у Београду рекао сведок историчар проф. др Милан Ристовић са Философског факултета у Београду. После суђења, пред новинарима, проф.Ристовић децидирано је изјавио да предлог за Недићеву рехабилитациу нема утемељење у историјским чињеницама:

-И западним савезницима било је јасно о чему је реч у случају Недића, зато су га и изручили новим властима!

Шеф Катедре за општу савремену историју први је од сведока које је позвао суд а да није са листе коју су доставили предлагачи рехабилитације. Њега је сугерисала Јеврејска општина Београд. Ристовић је рекао да домаћи историчари који покушавају да представе Недићеву улогу у другом светлу занемарују немачку документацију, у којој се може наћи Недићева изјава Феликсу Бенцлеру, војном команданту Србије, из септембра 1941, о потпуној лојалности окупаторима, као и да ће „најоштрије наступати“ против Јевреја и масона, и смештати их у логоре, али и да ће спровести поступак против организатора пуча 27. марта.

У разговору са Димитријем Љотићем и немачким агентом Рудолфом Тројем, Недић је изнео став о решењу јеврејског питања: „Напоље с њима. Све док буде иједног Јевреја у земљи, или док може да говори са Србима, или док га Срби буду жалили, све дотле нема мира!“

Сведок је навео и да је српска власт, једина од свих земаља чији су затвореници били у немачким логорима, тражила да се јеврејски официри одвоје, и једина која је похапсила и помогла слање у логор сопствених официра који нису хтели да се прикључе Државној стражи или Добровољачком корпусу.

Позвао је на одговорност Недићев апарат и због Бањичког логора и навео да је Недић за непријатеља режима сматрао чак и СПЦ, чији је патријарх Гаврило Дожић био у логору.

Суд је следеће рочите заказао за 22. јануар, када ће адвокат предлагача рехабилитације испитати проф.Ристовића, и када ће сведочити историчар Александар Стојановић“ – пише В.Црњански Спасојевић у „Вечерњим новостима“

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Преносимо

 • pedjaza каже:

  Balast bavljenja rehabilitacijom osvedočenih saradnika nacističkih i fašističkih okupatora i dalje jako pritiska Srbiju, malu zemlju, u međunarodnim krugovima izuzetno poznatu i cenjenu, između ostalog, i po antifašizmu.
  Bez namere da sumnjam u nezavisnost našeg pravosuđa i da prejudiciram sadržinu buduće presude, usuđujem se da direktno izjavim da bi evntualna presuda o rehabilitaciji Milana Nedića direktno ukazala na ozbiljne probleme u vladavini prava. Već smo bili svedoci pravne rehabilitacije izdajnika i zločinaca koji su, kao takvi, davno ušli i u svetsku istoriju, pa smo došli u situaciju da nas rehabilitacija Milana Nedića ne bi pretrano iznenadila.
  Poražavajuće je što je uopšte i pokrenut postupak za rehabilitaciju ovog profašistički i antisemitski orijentisanog čoveka, koji je svojim postupcima (osobito prema Jevrejima) bio “impresionirao” i nemačke okupacione vlasti.
  Čime smo “zaslužili” da se kao jedna od zemlja čije je stanovništvo preživelo najveće posledice fašizma, danas uopšte bavimo ovakvim temama? I ako se završio pre 72 godine, Drugi svetski rat u Srbiji kao da još uvek traje. Još uvek je mnogima nejasno ko su bili antifašistički borci, a ko saradnici fašista, ko je pobedio, a ko bio poražen u tom ratu. Nedopustvo je da pobednici u ratu budu poraženi u miru, a da se kvislinzi proglašavaju nevinima, neretko i zaslužnima.
  Usled ovakvih dešavanja, najveća konfuzija je prisutna kod pripadnika mlađih generacija, koji nisu imali priliku da jasno budu edukovani o istini o Drugom svetskom ratu i NOR-u. Veća pristupačnost literature i medija, pogotovo interneta, samo doprinosi povećanju njihove zbunjenosti. Postavlja se pitanje kome da veruju kada iz različitih izvora dobijaju potpuno oprečne informacije?!
  Sve ovo stavlja u nezavidnu poziciju i SUBNOR Srbije, kao i mnoge druge organizacije boraca i antifašista, dovodeći ih u situaciju da dokazuju ono što je davno dokazano ili smo bar mislili da je tako.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.