Инђија

ИСТОРИЈСКА ИСТИНА СЕ МОРА ВРАТИТИ И У ШКОЛЕ

У организацији СУБНОР-а и Општине Инђија свечано је прослављен Дан ослобођења у Другом светском рату.

Свечаности су присуствовали, поред председника Скупштине општине Инђија, господина Владимира Гага, делегација СУБНОР-а Војводине и председником  Светомиром Атанацковићем, представником Амбасаде Руске Федерације, делегације СУБНОР-а Вршца, Сремске Митровице, Сомбора, Руме, Шида, Старе Пазове и из Републике Српске, Бијељине, Шековића и Сребреника.

Председница СУБНОР-а Инђије Драгица Ковачевић посебно је нагласила: „ Дан ослобођења у Другом светском рату део наше историје и зато што је српски народ поднео велике жртве како би фашистичко зло било побеђено. Фашизам јесте војнички побеђен 1945. године, али није мртав. Нажалост и срамоту, он се и до данашњих дана одржао и прети свеколиком човечанству, изазивањем ратова, патњама колонама несретних избеглица, уценама, све да би срушили легално и легитимно изабране власти и поставили гарнитуре по сопственој мери и интересу. Зато, да би спречили понављање зла, не смемо заборавити оно што се дешавало у прошлости.

Посебно желим да истакнем, да се захвалим председнику Општине Гаку и његовим непосредним сарадницима на изузетној сарадњи. Србија се неће и не сме одрећи прошлости због будућности нашег народа”.

Председник СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић посебно је истакао:

”Тешка борба задужила је да чувамо и бранимо тековине и негујемо традиције и ликове партизанских јунака и јунака братске Совјетске Црвене армије. Никоме и никада не смемо дозволити да каља и минимизира ту и такву борбу.

Посебно је важно да се отворе капије и врата школа, да наша деца уче историју свијих предака, да знају ко су и шта су им били преци, како у својој будућности живели мирно и без мржње и ратова, јер је историја учитељица живота”.

Ђаци Основне школе ”Петар Kочић” извели су програм на српском и руском језику.

Положени су венци и цвеће на споменик у центру Инђије и на гробљу руским пилотима.